W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.
Kuchnia hiszpańska jest znana z bogactwa smaków i tradycji. Ze względu na walory stosowanych w niej składników jest uznawana przez lekarzy za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta śródziemnomorska związana z kuchnią hiszpańską jest wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona ze względu na różnorodność regionów kraju. Zawiera w sobie zarówno elementy śródziemnomorskie, jak i pasterskie, widać w niej też oddziaływanie kuchni arabskiej oraz składniki wywodzące się z innych kontynentów. Dzięki bliskości Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kuchnia hiszpańska obfituje w ryby i owoce morza. Często spotykanymi składnikami są też świeże owoce i warzywa, dobrej jakości mięso i wędliny, mleko, sery, a także aromatyczna oliwa z oliwek.
Pyszne, aromatyczne placuszki z krewetkami.Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i danie kuchni śródziemnomorskiej gotowe. Przez j. brzozowski Witajcie! Dzielę się z wami przepisem na tradycyjną potrawę, która jest bardzo popularna w Hiszpanii, mowa oczywiście o Fideuà. Ciekawostka: Danie to wywodzi się z miasta Gandia, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Rybacy, którzy poławiali tutejsze owoce morza, gdy nie spodziewali się sprzedać wszystkiego, postanowili przygotować to danie z użyciem makaronu (ponieważ nie posiadali ryżu). Przez w. mondry Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek. Przez patryk.j Do przygotowania ciasta potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Najważniejsze, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Przygotuj również kilka foremek w kształcie np. prostokąta. Przez natalia.k Marmitako de Salmon, caballa, bonito o atun Przez agnieszka.j Żurek staropolski robiony na zakwasie. To danie jest bardzo proste i pożywne. Najbardziej lubiany w okresie jesienno zimowym. Przez a.nowak Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii. Przez a.rusniok To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości. Przez i.likhogodin Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji Przez k.rak Jest ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata. Przez Joanna Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś! Przez Dominik Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej. Przez i.swieszek Marmitako to pyszna, pożywna potrawka strudzonego rybaka. Doskonale sprawdza się jednak na lądzie. Przez i.likhogodin Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!) Przez DominikPlacki z Krewetkami
Moje kulinarne odkrycie w Hiszpani – Fideuà ! Gotuj po hiszpańsku
Croquetas de patata huevo frito y jamón
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła 🙂Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas
Marmitako z Łososiem
Marmitako z Łososiem
Marmitako jest typowym gulaszem w Walencji, lekkim ale pożywnym. W przepisie jest propozycja użycia łososia, ale często pojawia się kilka rodzajów ryb w jednym gulaszu.Żurek staropolski
Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe
Causa limeña de atún
Krewetki w cieście
Zupa bananowa
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Almoixávena czyli prosty i pyszny deser
Marmitako z łososiem
Cannelloni z kurczakiem