W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.
Kuchnia hiszpańska jest znana z bogactwa smaków i tradycji. Ze względu na walory stosowanych w niej składników jest uznawana przez lekarzy za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta śródziemnomorska związana z kuchnią hiszpańską jest wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona ze względu na różnorodność regionów kraju. Zawiera w sobie zarówno elementy śródziemnomorskie, jak i pasterskie, widać w niej też oddziaływanie kuchni arabskiej oraz składniki wywodzące się z innych kontynentów. Dzięki bliskości Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kuchnia hiszpańska obfituje w ryby i owoce morza. Często spotykanymi składnikami są też świeże owoce i warzywa, dobrej jakości mięso i wędliny, mleko, sery, a także aromatyczna oliwa z oliwek.
Pyszne, aromatyczne placuszki z krewetkami.Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i danie kuchni śródziemnomorskiej gotowe. Witajcie! Dzielę się z wami przepisem na tradycyjną potrawę, która jest bardzo popularna w Hiszpanii, mowa oczywiście o Fideuà. Ciekawostka: Danie to wywodzi się z miasta Gandia, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Rybacy, którzy poławiali tutejsze owoce morza, gdy nie spodziewali się sprzedać wszystkiego, postanowili przygotować to danie z użyciem makaronu (ponieważ nie posiadali ryżu). Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek. Do przygotowania ciasta potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Najważniejsze, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Przygotuj również kilka foremek w kształcie np. prostokąta. Marmitako de Salmon, caballa, bonito o atun Żurek staropolski robiony na zakwasie. To danie jest bardzo proste i pożywne. Najbardziej lubiany w okresie jesienno zimowym. Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii. To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości. Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji Jest ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata. Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś! Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej. Marmitako to pyszna, pożywna potrawka strudzonego rybaka. Doskonale sprawdza się jednak na lądzie. Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)Placki z Krewetkami
Przez j. brzozowski
Moje kulinarne odkrycie w Hiszpani – Fideuà ! Gotuj po hiszpańsku
Przez w. mondry
Croquetas de patata huevo frito y jamón
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła 🙂Przez patryk.j
Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas
Przez natalia.k
Marmitako z Łososiem
Marmitako z Łososiem
Marmitako jest typowym gulaszem w Walencji, lekkim ale pożywnym. W przepisie jest propozycja użycia łososia, ale często pojawia się kilka rodzajów ryb w jednym gulaszu.Przez agnieszka.j
Żurek staropolski
Przez a.nowak
Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe
Przez a.rusniok
Causa limeña de atún
Przez i.likhogodin
Krewetki w cieście
Przez k.rak
Zupa bananowa
Przez Joanna
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Przez Dominik
Almoixávena czyli prosty i pyszny deser
Przez i.swieszek
Marmitako z łososiem
Przez i.likhogodin
Cannelloni z kurczakiem
Przez Dominik