Recipe Tag: przepis

Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym

Tradycyjne danie z regionu galicyjskiego. Smaczne i proste w wykonaniu.

By a.stryszowski

Risotto z kalmarów

Risotto z kalmarów, to nowoczesna wersja domowej kuchni hiszpańskiej.

By i.solodovnyk

Schab iberyjski z karmelizowanym batatem

Klasyczne połączenie w kuchni polskiej, czyli schab z ziemniakami w nowej odsłonie. Podany ze słodkim ziemniakiem, sezonowymi zielonymi szparagami i świeymi ziołami smakuje wybitnie.

By j.michalewski

Coca de Pan con Pisto

Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.

By i.bawol-lloyd

Molette z rybą i zielonym groszkiem

Jeśli nie masz pomysłu na lunch lub party - polecam molettes, pyszne i lekkie kanapki z rybą i zielonym groszkiem. Smacznego!

By k.swietek

Vichyssoise, czyli krem z pora

Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem, idealną na każdą pogodę. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, jednak w chłodne dni możemy rozgrzać się jej ciepłą wersją.

By Joanna

Fideua de marisco

To typowe danie w Hiszpanii, w szczególności w basenie Morza Śródziemnego. Podobne do paelli, ale zamiast ryżu podawane jest z makaronem. Ja proponuje wersję z owocami morza, jednak można też spotkać z kurczakiem, warzywami albo mieszane.

By s.sikorskyi

Arroz al horno valenciano

Arroz al horno, to danie mniej znane niż paella, ale tak samo lub bardziej doceniane w Walencji. Ma duże podobieństwo do "pilav" bardzo rozpowszechnionego w krajach muzułmańskich Morza Śródziemnego. Jeśli jesteś fanem dań z ryżem to ten przepis na pewno Cię zachwyci. Estetyka dania jest bardzo wyraźna, zwieńczona ziemniakiem, pomidorem, kaszanką i główką czosnku. Danie podawaj na gorąco, po chwili odpoczynku dla którego polecam położyć je na wierzchu podkładki, a następnie zostaje życzyć tylko SMACZNEGO !

By r.krauzowicz

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień. Jest przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Poza regionalną wersją z La Manchy (podawana na gorąco z dodatkiem mięsa) powstało wiele różnych wersji.

Podczas warsztatów kulinarnych mieliśmy okazję przygotować gazpacho z dodatkiem truskawek. 

El Gazpacho es una sopa fría basada en verduras frescas y mezcladas directamente de la soleada Andalucía. El gazpacho como ninguna otra sopa fría puede refrescarte en un día caluroso. El gazpacho original consistía solo en pan, agua y aceite. Era la comida de los agricultores pobres en los viñedos y en los plantaciones de olives o cítricos. Además de la versión regional de La Mancha (se calienta con la adición de carne), se crearon muchas versiones sofisticadas.

Durante los talleres culinarios tuvimos la oportunidad de preparar el Gazpacho con fresas.

By n.fudalej