Ładowanie strony…

Fideua de marisco

Przez s.sikorskyi    , , , , , ,   

26 stycznia, 2019

  • Przygotowanie: 25 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 8 osób

Sposób przygotowania

1Na patelni (paella lub duża patelnia) rozgrzewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy świeże krewetki (umyte, bez wąsów ale w pancerzykach).

2Po upływie 10 minut zdejmujemy je z ognia i odkładamy na bok.

3Na tej samej patelni (dolewamy tylko troszkę oliwy) smażymy mątwę, kalmary i po 7 minutach dodajemy żabnicę pokrojoną w kostkę.

4Kiedy owoce morza są już lekko podsmażone, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory oraz mieloną paprykę, szafran i troszkę pieprzu.

5Po kolejnych 3 minutach dorzucamy makaron, mieszamy i zalewamy ciepłym bulionem rybnym (tak aby ledwo pokrywał makaron).

6Doprawiamy, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 15-20 minut do miękkości makaronu i wchłonięcia płynu od czasu do czasu mieszając.

7Na samym końcu układamy na wierzchu wcześniej podsmażone krewetki, małże oraz wongole i gotujemy wszystko jeszcze 4 minuty (nie mieszamy!). Gotowe!

Przed jedzeniem każdy powinien skropić swoją porcję świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, co podkreśli i urozmaici smak.

Składniki

400 g Żabnicy

200 g Mątwy

200 g Kalmarów

200 g Krewetek

800 g Małż

24 szt Wongoli

6 ząbków czosnku

300 g Pomidorów

2 łyżeczki papryki słodkiej

1,5 l bulionu rybnego

800 g makaronu fideua

Szafran, oliwa, sól

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.