Ładowanie strony…

Risotto z kalmarów

Przez i.solodovnyk    , , , ,   , ,

30 października, 2019

Risotto z kalmarów, to nowoczesna wersja domowej kuchni hiszpańskiej.

  • Przygotowanie: 25 min
  • Gotowanie: 50 min

Sposób przygotowania

1Dobrze umyć kalmary i wyczyścić. Głowy kalmarów zostawić.

2Do garnka wlać mleko i podgrzać.

3Dodać do mleka skrobię, skórkę pomarańczy, limonki, jabłka i trawę cytrynową.

4Doprowadzić do zagotowania i blanszować przez 15 minut.

5Mięso kalmarów skroić w drobną kostkę, posolić i podsmażyć na patelni na małej ilości oleju przez 3-4 minuty.

6Mleko odcedzić i dodajemy do garnka zblanszowane kalmary. Dusimy razem przez 5-7 minut i odstawiamy z ognia.

7Rozgrzać w garnku olej i usmażyć głowy kalmarów do złocistego koloru. Odłożyć na ręcznik papierowy.

8Serwujemy danie w głębokim talerzu i dekorujemy szpinakiem, tartą skórką z limonki i usmażonymi głowami kalmarów.

Składniki

500 g kalmary babe

300 ml mleka

1 jabłko

1 pomarańcza

1 laska trawy cytrynowej

1 limonka

szpinak do dekoracji

1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

500 ml oleju rzepakowego

sól

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.