Znaczniki przepisu: altaviana

Curry de tomate con salsa de azafran y coco – Pomidorowe curry z sosem szafranowo-kokosowym

Danie orientalne bardzo łatwe do przygotowania, pikantny smak chilli zostaje świetnie przełamany przez kwasowość pomidorów i słodycz mleka kokosowego.

Przez p.klamerus

Espárragos a la parilla con queso manchego/Grilowane szparagi z serem manchego

To proste danie pozwoli wszystkim sceptykom przekonać się do szparagów.

Przez k.fryszka

Gruszki w winie - Peras al vino

Peras al vino / Gruszki w winie

Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.

Przez p.vedrynskyy

krewetki, smażenie , Altaviana

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji

Przez k.rak

Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku

Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!

Przez Dominik

Almoixávena, kuchnia hiszpańska, przepis

Almoixávena czyli prosty i pyszny deser

Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.

Przez i.swieszek

Cannelloni z kurczakiem

Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)

Przez Dominik

Ryba po walencku

Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb.

Przez p.janik

Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym

Danie typowe dla regionu galicyjskiego. Można je przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest tradycyjne związanie dratwą, do którego potrzebne jest spore doświadczenie. Drugi i prostszy sposób to zawinięcie mięsa w folię aluminiową. Doskonałym połączeniem do tej potrawy jest wino półwytrawne.

Przez a.stryszowski

Salpicon de Mejillones

Przed przyjazdem do Hiszpanii nie miałem dużej styczności z owocami morza i postanowiłem to nadrobić. Przedstawiam łatwy przepis na ciekawy starter który osobiście przypadł mi do gustu.

Przez k.tyrka

Vichyssoise, czyli krem z pora

Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem, idealną na każdą pogodę. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, jednak w chłodne dni możemy rozgrzać się jej ciepłą wersją.

Przez Joanna

CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka

Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami.

Przez n.fudalej

FLAN DE HUEVO

Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.

Przez m.martin

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień.

Przez n.fudalej