Ładowanie strony…
krewetki, smażenie , Altaviana
krewetki, smażenie , Altaviana

Krewetki w cieście

Przez k.rak  ,     

23 listopada, 2020

Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji podawany zwykle jako tapas. Jest to jedna z gastronomicznych atrakcji podczas karnawału w Kadyksie. Idealnie sprawdzą się tutaj krewetki koktajlowe.

  • Przygotowanie: 30 min
  • Gotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 2

Sposób przygotowania

1Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Krewetki obieramy i czyścimy.

2Cebulę i pietruszkę drobno siekamy.

3Do miski wrzucamy wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek.

4Mieszamy wszystko łyżką do uzyskania jednolitej masy i smażymy placuszki w głębokiej oliwie na złoty kolor.

5Podajemy na talerzyku. Smacznego!

Im cieńsze placki tym będą bardziej chrupiące.

Składniki

150 g krewetek

150 g mąki pszennej

50 g mąki z ciecierzycy

1 sztuka drobno pokrojona cebula

300 ml zimnej wody

sól

posiekana natka pietruszki

oliwa z oliwek do smażenia

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.