Kategoria: Tapas - przystawki

Małże tygrysie - podawane w muszelce

Mejillones tigre – Mule tygrysie

Ciekawa propozycja hiszpańskiego "tapas" podana w bardzo kreatywny sposób.

Przez w. kusiak

Croquetas de patata huevo frito y jamón

Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek.
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła :)

Przez patryk.j

Causa limeña de atún

To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.

Przez i.likhogodin

krewetki, smażenie , Altaviana

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji

Przez k.rak

Pepitos Valencianos

Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto

Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.

Przez a.rusniok

Hiszpańskie tosty na śniadanie

Zaskakujące jest to, jak Hiszpanie potrafią nie utrudniać sobie życia.
Idąc do baru na śniadanie, wiemy czego się spodziewać. Nikt nie podaje nam karty menu, nikt też jej nie wymaga. Zamawiając kawę, powinniśmy wiedzieć, że Hiszpanie uznają tylko trzy jej rodzaje - kawa z mlekiem, kawa czarna (czyli bardzo mocna, mała kawa, ale zazwyczaj większa od włoskiego espresso) oraz mała kawa z odrobiną mleka.
Jeśli już mamy menu to często zapisane jest na tablicy. Podstawowym śniadaniem w Hiszpanii są bagietki, przypieczone na grillu, ze startym pomidorem i obficie polane oliwą z oliwek. Zarówno pomidory, jak i oliwę mają tutaj nieziemskie, więc trudno im się dziwić, że taka prosta kanapka ich zachwyca.
Na tej bazie buduje się reszta menu. Między innymi na startych pomidorach kładziony jest słynny jamon iberico, ponownie polany obficie oliwą z oliwek. Kolejną kombinacją jest tuńczyk z puszki, a na nim dojrzałe awokado, znowu nie może zabraknąć oliwy. Odrobina soli, pieprzu i nic więcej nam nie trzeba. Jakość, smak…

Przez k.cichon

Empanada Gallega

Przekąska, którą można zjeść na ciepło lub na zimno.

Przez j.martyna

Coca de Pan con Pisto

Perspektywa śniadania to chyba jedyne, co jest w stanie skłonić mnie do wstania wcześnie rano. Nic dziwnego więc, że piekarnia to miejsce, które zawsze odwiedzam jako pierwsze, gdy jestem w nowym kraju. Zapach świeżo upieczonego chleba, pomieszany ze słodkim aromatem wanilii, cynamonem, czekolady i mocnej, czarnej kawy. Charakterystyczny dla piekarni w godzinach przedpołudniowych (skłamałabym mówiąc, że zjawiam się tam rano) to coś od czego zawsze zaczynam poznawanie kraju, w którym akurat miałam szansę się znaleźć. I pomimo, że Coca de Pan raczej nie zastąpi w moim sercu bałkańskiego burka, była przyjemnym odkryciem w Walencji.

Przez i.bawol-lloyd

Copa de mango y berberechos

To danie pochodzi z Ameryki Południowej. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza. Charakter potrawy nadaje ostrość papryczki chili.

Stan zamarynowania owoców morza ocenia się po kolorze mięsa. Dobrze są zamarynowane, kiedy mięso jest białe na całym przekroju. Kwas zawarty w soku z cytrusów pozwala na denaturację białek mięsa, a tym samym na jego "ugotowanie na zimno".

Przez j.biesiadecka

Molette z rybą i zielonym groszkiem

Jeśli nie masz pomysłu na lunch lub party - polecam molettes, pyszne i lekkie kanapki z rybą i zielonym groszkiem. Smacznego!

Przez k.swietek

Oliwki nadziewane masłem orzechowym

Oliwki są nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, która należy do najzdrowszej na świecie. Zawierają antyoksydanty, a co za tym idzie zapobiegają chorobom nowotworowym i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Są lekko strawne i niskokaloryczne. Zawierają błonnik, który wpływa pozytywnie na przemianę materii. Znajduje się w nich prowitamina A, oraz witaminy B,C, E.

Oliwki zapisały się w mitologii i sztuce narodów śródziemnomorskich jako symbol młodości i płodności. Nacieranie oliwą ciała pomaga zredukować stres, a regularne jedzenie oliwek zapobiega migrenom.

Ponoć zjadanie 7 oliwek dziennie może zapewnić długowieczność.

Przez j.biesiadecka

Tortilla de alcachofas y langostinas

Przez a.lucka

Smażony bób

Kto by pomyślał, że bób może tak świetnie smakować w połączeniu z jajkiem i szynką serrano - na pewno nie ja! I gdyby nie kurs kulinarny w Walencji, pewnie nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Danie zachwyca swoją prostotą, zarówno w wykonaniu, jak i w smaku. Zamiast odwiecznej sałatki z pomidora i ogórka, która przejadła się już na pewno każdemu, możemy zaproponować tę właśnie sałatkę ze smażonym bobem, jajkiem i szynką serrano - na grilla, spotkanie rodzinne czy party.

Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, żeby wyczarować coś pysznego - i to danie jest na to doskonałym dowodem. Do dzieła więc: noże i patelnie w ręce i czarujmy! Pozdrowienia z Walencji, amigos :)

Przez k.stepniak

Menestra de verduras con bechamel

Z uwagi na dostęp do świeżych warzyw, menestra de verduras czyli gotowane warzywa z beszamelem, jest typowym daniem w Hiszpanii. Jego przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Ponadto jest to danie, które stanowi bogactwo witamin i minerałów. Jednym zdaniem to zdrowie na talerzu!

Podstawą przyrządzenia dobrej menestry jest ugotowanie w odpowiedni sposób warzyw. Każde warzywo wymaga innego czasu gotowania, dlatego należy przygotowywać je oddzielnie.
Część warzyw gotujemy w wodzie dodatkiem soli, mąki i soku z cytryny tzw. woda mleczna, a część w zwykłej osolonej wodzie. Wszystkie warzywa gotujemy al dente, a po ugotowaniu umieszczamy na moment w garnku z zimną wodą i dodatkiem lodu.

Przez z.przybylowicz

Coca z sosem z pieczonych warzyw i sardynkami

Masa coca (koka) to jedna z bardzo popularnych hiszpańskich przekąsek. Pochodzi z Katalonii, ale jest również często przygotowywana w Walencji - możemy ją spotkać w większości tutejszych piekarni. Występuje zarówno w wersji słonej ( jako hiszpański odpowiednik włoskiej pizzy), jak i słodkiej.

Wyróżnić możemy "kokę" przykrytą (tapada), taką z nadzieniem ukrytym w jej wnętrzu oraz "kokę" otwartą (abierta) z nadzieniem umieszczonym na wierzchu ciasta (jest najbardziej popularna), a także "kokę" z dziurką (agujerada), dziurka znajduje się w jej środku.

Wśród słonych wersji "koki" możemy wyróżnić: coca de aceitunes ( z oliwkami), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura ( z warzywami). Natomiast wśród słodkich odpowiedników najczęściej przygotowywane są: coca de cristal (cienki placek z karmelizowanym cukrem i anyżem lub z orzeszkami pinii), coca de reyes - "koka" przykryta z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą Hiszpanie przygotowują z okazji Święta Trzech Króli.

Przez a.kowalik