Ładowanie strony…
Małże tygrysie - podawane w muszelce
Małże tygrysie - podawane w muszelce

Mejillones tigre – Mule tygrysie

Przez w. kusiak      

17 sierpnia, 2021

Cześć!
To przepysznie wyglądające danie a właściwie "tapas" to mule tygrysie. Zastanawiasz się co w nim wyjątkowego? Poza samym smakiem jest to forma jego podania, które z pewnością zrobi niemałe wrażenie podczas spotkania w gronie rodziny i znajomych. Te przepyszne mule są podawane w ich własnych muszelkach! Dokładnie tak! Wierz mi na słowo, jeszcze długo po skosztowaniu tych wyśmienitych muli, Twoja rodzina i przyjaciele będą wspominać ich wyjątkowy smak i z pewnością nie zapomną, kto przygotował je specjalnie dla nich.

  • Przygotowanie: 1 godz. 10 min
  • Gotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Mule czyścimy pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy je do większego garnka, przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogniu. Są gotowe, gdy muszelki pod wpływem temperatury się otworzą.

2Następnie przesypujemy je do większego garnka, przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogniu. Są gotowe, gdy muszelki pod wpływem temperatury się otworzą.

3Następnie odrywamy każdą muszelkę, wyjmujemy z nich mule i kroimy na małe kawałki. Muszelki odstawiamy.

4Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złocisty kolor na odrobinie oleju. Solimy i pieprzymy do smaku, następnie odstawiamy do przestygnięcia.

5Na patelni roztapiamy margarynę i dodajemy mąkę. Robimy zasmażkę II stopnia.

6W garnku grzejemy mleko.

7Gdy mleko będzie gorące, dodajemy łyżkę mleka na patelnię z zasmażką i energicznie mieszamy.

8Robimy to raz jeszcze, po czym wlewamy wszystko do garnka z gorącym mlekiem i bardzo energicznie całość mieszamy.

9Gdy całość zgęstnieje do konsystencji budyniu, dodajemy gałkę muszkatołową, wcześniej smażoną cebulę z przyprawami i mule.

10Wszystko dokładnie mieszamy.

11Gotujemy przez 5min na małym ogniu ciągle mieszając. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.

12Masę nakładamy łyżką do odstawionych wcześniej muszelek. Maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu. Po zarumienieniu wyciągamy na tackę z papierem do odsączenia tłuszczu.

Gotowe! Smacznego 🙂

Porada:

Po wlaniu zasmażki do mleka należy natychmiast mieszać całość szybkimi ruchami w jednym kierunku, ponieważ zbyt wolne lub późne mieszanie może zważyć sos.

Składniki

500 g muli

500 ml mleka

1 sztuka cebuli

60 g mąki przennej

60 ml margaryny

3 szczypty gałki muszkatołowej

3 szczypty soli

3 szczypty pieprzu

1 litr oleju (do smażenia)

2 sztuki jaj (do panierki)

250 g bułki tartej (do panierki)

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.