Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek.
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła 🙂
Przygotowanie: 35 min
Gotowanie: 10 min
Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Ziemniaki umyć obrać, pokroić i gotować na oleju tak jak do tortilla española.
2Ugotowane ziemniaki odsączyć z tłuszczu i ugnieść.
3Z mleka mąki i masła przygotowujemy beszamel.
4Jajka smażymy na miękko.
5Składniki: ugniecione ziemniaki , beszamel i usmażone jajka.
6Wszystkie składniki mieszamy w jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.
7Gotową masę wkładamy do lodówki aby się ochłodziła.
8Z zimnej masy formujemy kulki obtaczając je w jajku i bułce tartej.
9Gotowe kulki smażymy na głębokim tłuszczu aż nabiorą złocistego koloru.