Ładowanie strony…

Croquetas de patata huevo frito y jamón

Przez patryk.j    , ,   

18 maja, 2021

Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek.
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła 🙂

  • Przygotowanie: 35 min
  • Gotowanie: 10 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Ziemniaki umyć obrać, pokroić i gotować na oleju tak jak do tortilla española.

2Ugotowane ziemniaki odsączyć z tłuszczu i ugnieść.

3Z mleka mąki i masła przygotowujemy beszamel.

4Jajka smażymy na miękko.

5Składniki: ugniecione ziemniaki , beszamel i usmażone jajka.

6Wszystkie składniki mieszamy w jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.

7Gotową masę wkładamy do lodówki aby się ochłodziła.

8Z zimnej masy formujemy kulki obtaczając je w jajku i bułce tartej.

9Gotowe kulki smażymy na głębokim tłuszczu aż nabiorą złocistego koloru.

10Usmażone krokiety układamy na plastrach szynki.

Smacznego!

Składniki

500 ml Mleka

60 g Masła

60 g Mąki

4 sztuk Jajka

600 g Ziemniaków

100 g Szynki parmeńskiej crudo

szczypta Soli

szczypta Pieprzu

200 g Bułka tarta

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.