Sposób przygotowania: Smażenie

krem z ricottą i musem jabłkowym

Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana

Lekki deser, łatwy do przygotowania w krótkim czasie. Bez pieczenia i dużej ilości składników. Idealny na gorące dni oraz brak czasu na gotowanie!

Przez a.dej

Bocadillo cubano al estilo segoviano – Kanapka kubańska w stylu segoviańskim

Ciekawe kanapki podawane w Hiszpanii o wyjątkowym smaku, na długo zapadającym w pamięci.

Przez w. kusiak

Małże tygrysie - podawane w muszelce

Mejillones tigre – Mule tygrysie

Ciekawa propozycja hiszpańskiego "tapas" podana w bardzo kreatywny sposób.

Przez w. kusiak

Bułeczki z Majorki

Bułeczki z Majorki dobre o każdej porze dnia: na śniadanie, obiad i kolację :)

Przez j. brzozowski

Smażony chlebek miodowy z konfitutarą jabłkową, serem i rozmarynem – Pan Frito de miel con confiutarade manzana,queso idiazábal y romero

Przedstawiam Wam bardzo ciekawą, smaczną  i szybką w przygotowaniu propozycję deseru. Potrzebujemy tylko kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej polskiej kuchni.

Przez k. then

Placki z Krewetkami

Pyszne, aromatyczne placuszki z krewetkami.Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku  składników i danie  kuchni śródziemnomorskiej gotowe.

Przez j. brzozowski

Moje kulinarne odkrycie w Hiszpani – Fideuà ! Gotuj po hiszpańsku

Witajcie! Dzielę się z wami przepisem na tradycyjną potrawę, która jest bardzo popularna w Hiszpanii, mowa oczywiście o Fideuà. Ciekawostka: Danie to wywodzi się z miasta Gandia, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Rybacy, którzy poławiali tutejsze owoce morza, gdy nie spodziewali się sprzedać wszystkiego, postanowili przygotować to danie z użyciem makaronu (ponieważ nie posiadali ryżu).

Przez w. mondry

Croquetas de patata huevo frito y jamón

Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek.
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła :)

Przez patryk.j

Zupa Smok Wawelski ( czosnkowa)

Bardzo prosta i pyszna zupa na chłodne dni.

Przez mateusz.b

krewetki, smażenie , Altaviana

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji

Przez k.rak

Zupa bananowa

Jest ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata.

Przez Joanna

Marmitako z łososiem

Marmitako to pyszna, pożywna potrawka strudzonego rybaka. Doskonale sprawdza się jednak na lądzie.

Przez i.likhogodin

Cannelloni z kurczakiem

Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)

Przez Dominik

Pepitos Valencianos

Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto

Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.

Przez a.rusniok

Ryba po walencku

Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb.

Przez p.janik