Ładowanie strony…

Risotto ze szparagami i karczochami

Przez r.wojcik  ,   ,   ,

23 kwietnia, 2019

Danie typu no-waste. Do dania wykorzystaliśmy bulion z obierek warzyw. Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Danie nisko budżetowe, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 40 min

Sposób przygotowania

1Obieramy cebulę, czosnek i karczochy.

2Karczochy umieszczamy w misce z wodą i pietruszką (aby zapobiec czernieniu).

3Cebulę i czosnek kroimy brunoise.

4Szparagi kroimy na dwu centymetrowe kawałki.

5Każdego karczocha kroimy na 6 części.

6Podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i odstawiamy.

7Dusimy szparagi z odrobiną soli i odstawiamy.

8Następnie na rozgrzaną patelnię wsypujemy ryż i chwilę prażymy.

9Zalewamy ryż winem i dodajemy warzywa.

10Stopniowo dolewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny do osiągnięcia zamierzonej konsystencji. (W zależności od gustu ryż może być ugotowany al dente lub do miękkości).

11Dodajemy masło i mieszamy.

12Można podawać ze startym parmezanem, chorizo z oliwkami nadziewanymi imbirem.

Do przygotowania najlepszego risotto polecamy użyć ryżu arborio.
We Włoszech risotto podawane jest jako pierwsze danie.
Risotto jest to potrawa która znalazła zwolenników na całym świecie.
Adrianna, Karolina, Roksana i Leonardo

Składniki

0,5 kg Ryżu

2 litry Bulionu

0,5 kg Szparagi

5 Karczochów

Czosnek

Oliwa

Sól

1/2 Cebuli

200 ml Białego wina

1 łyżka Masła

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.