Recipe Tag: fundacja proaktywni

Gruszki w winie - Peras al vino

Peras al vino / Gruszki w winie

Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.

By p.vedrynskyy

krewetki, smażenie , Altaviana

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście czyli inaczej tortillitas de camarones to specjał pochodzacy z Andaluzji

By k.rak

Almoixávena, kuchnia hiszpańska, przepis

Almoixávena czyli prosty i pyszny deser

Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.

By i.swieszek

Cannelloni z kurczakiem

Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem!

By Dominik

Esparruecos, kuchnia hiszpańska, marokańska

Esparruecos

Czym jest kuskus? Jest to artykuł spożywczy wywodzący się z północnego wybrzeża Afryki, dokładniej krajów tworzących tak zwany Maghreb czyli Maroka, Algierii oraz Tunezji. Jest naturalnym produktem pobocznym, powstającym podczas mielenia pszenicy, a wiadomo,iż nic w w kuchni zmarnować się nie może. Najczęściej podawany jest on z warzywami oraz mięsem drobiowym lub wołowym.

Moja wersja kuskusu, podawana jest z podsmażonymi krewetkami pasiastymi (gambas rayadas), popularnymi dla regionu Walencji wraz ze świeżymi warzywami, aromatycznymi orzechami oraz intensywnym dipem czosnkowym domowej roboty.

By t.piotrowski

Ostrygi Superanckie

Super danie, pozornie proste, lecz może okazać się nieco skomplikowane; wymaga cierpliwości spokoju i harmonii ducha.

By k.klisowski

Brownie bez glutenu

Przepis pochodzi z restauracji w której miałem przyjemność pracować. Możliwość otrzymania receptury oraz okazja przygotowania tego deseru daje mi tym większą radość podzielenia się nim z czytelnikami tego bloga. Świetne urozmaicenie dla tych, którzy nie używają mąki ze względu na zawartość glutenu. Deser ten można serwować zimny bądź wcześniej podgrzany np w mikrofali z lodami waniliowymi z polewą czekoladową.

By r.schneider