Ładowanie strony…

Cannelloni z kurczakiem

Przez Dominik  ,   , , , ,   , , ,

27 października, 2020

Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

Bechamel

1Rozgrzewamy w garnku oliwę i masło, następnie dodajemy mąkę i czekamy, aż przesmaży się, cały czas mieszając trzepaczką.

2Gdy mąka zacznie lekko zmieniać kolor na blond i dodajemy powoli mleko, wciąż mieszając.

3Czekamy, aż mikstura zgęstnieje, następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

4Odstawiamy do schłodzenia.

Montowanie

1Cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju.

2W tym czasie pokrój pierś z kurczaka na bardzo drobne kawałki i dodaj przyprawy.

3Kiedy cebula jest już przezroczysta, dodajemy pokrojoną drobno szynkę i smażymy do zarumienienia.

4Następnie dodajemy kurczaka i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając do uzyskania pożądanego koloru.

5Dodajemy siekaną wątróbkę oraz wino i dusimy do wyparowania alkoholu. Odstawiamy do wystudzenia.

6Cannelloni blanszujemy przez 3min w mocno osolonej wodzie.

7Odstawiamy do wystudzenia na parę minut.

8Następnie nadziewamy cannelloni zmieszane bechamel i kurczaka i układamy w rzędach na blaszce. Posypujemy startym serem na oko.

9W piekarniku pieczemy w 180°C i pieczemy aż ser roztopi się i nabierze koloru.

Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem!

Składniki

15 sztuk Cannelloni

270 g Piersi z kurczaka

1 sztuka Siekana wątróbka

100 g Jamón serrano

1 sztuka Średnia cebula

100 ml Wina białego

Passata pomidorowa

Oliwa

Sól

Pieprz

Starty ser (Gouda, Emmentaler itp.)

Bechamel

2 łyżki Oliwy z oliwek

50 g Masła

70 g Mąki

1 litr Mleka

Gałka muszkatołowa

Sól

Pieprz

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.