Marmitako z łososiem
Przez i.likhogodin Ryby i owoce morza Łosoś, Papryka, Pomidory, Ryby, Ziemniaki Gotowanie, Smażenie
29 października, 2020
Marmitako w języku Basków oznacza "kociołek" Tradycyjnie serwuje się go z tuńczykiem niebieskopłetwym. Tradycyjnie jest to danie rybaków, którzy po wielogodzinnych połowach na kutrze potrzebowali pożywnego, bogatego w witaminy dania, by odzyskać siły i przygotować się na kolejne wojaże na morzu dnia następnego.
- Przygotowanie: 25 min
- Gotowanie: 1 godz. 5 min
- Liczba porcji: 4-8
Sposób przygotowania
1Namoczyć papryczkę ñora, odstawić.
2Obie papryki pokroić w kostkę, marchewkę w cienkie plastry. W jednym rondelku przesmarzamy warzywa, powinno to zająć ok. 10 min.
3Pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Smażymy razem z papryką i marchewką jeszcze 15 minut.
4Dodajemy białe wino. Następnie siekamy drobno papryczkę ñora oraz chilli, pozbywając się nasion ze środka i dodajemy, wedle uznania, do reszty. Gotujemy kolejne 5min.
5Umyte i obrane ziemniaki kroimy w sporą kostkę i dodajemy do reszty. Zalewamy wywarem rybnym i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie zdejmujemy z ognia.
6Zdejmujemy z łososia skórkę, ale nie wyrzucamy jej. Do wywaru dodajemy łososia pokrojonego w kostkę zbliżonej wielkości co ziemniaki. Mieszamy bardzo ostrożnie, żeby ryba się nie rozpadła. Następnie zostawiamy całość pod przykryciem na parę minut i czekamy, aż łosoś nabierze temperatury.
7W czasie gdy czekamy na to, aż łosoś się podgrzeje, smażymy skórkę z łososia na głębokim oleju w chipsy.
8Bon apetito!
Warto rozważyć zamianę z łososia na tuńczyka. Jeśli mamy zaprzyjaźniony sklep rybny, warto poprosić o sprzedanie nam części ryb, których normalnie nie sprzedaje się w sklepie. Pozwolą one na stworzenie niesamowicie wyrazistego i aromatycznego bulionu!
By Dominik & Iurii