Recipe Tag: walencja

Espárragos a la parilla con queso manchego/Grilowane szparagi z serem manchego

To proste danie pozwoli wszystkim sceptykom przekonać się do szparagów.

By k.fryszka

Almoixávena, kuchnia hiszpańska, przepis

Almoixávena czyli prosty i pyszny deser

Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.

By i.swieszek

Risotto z borowikami, szparagami i pastą truflową

Lekkie, kremowe, aromatyczne risotto, które skradnie podniebienie każdego kto go spróbuje ! To nie jest do opisania, to jest do spróbowania ;)

By n.bulanowska

Ryba po walencku

Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb.

By p.janik

Krewetki w sosie sweet chilli z grzanką czosnkową

By b.madej

Ensalada Rusa

Sałatka może nie jest typowo hiszpańska, ale bardzo jest tu popularna w Walencji i serwowana w wielu restauracjach jako przystawka. Chętnie jedzona z paluszkami chlebowymi. Jest serwowana również w mojej restauracji gdzie mam praktyki , z wyglądu przypomina naszą sałatkę jarzynową , lecz w smaku jest inna ze względu na dodatek ryby- tuńczyka.

By j.bishara-brzecka

Hiszpańskie tosty na śniadanie

Zaskakujące jest to, jak Hiszpanie potrafią nie utrudniać sobie życia.
Idąc do baru na śniadanie, wiemy czego się spodziewać. Nikt nie podaje nam karty menu, nikt też jej nie wymaga. Zamawiając kawę, powinniśmy wiedzieć, że Hiszpanie uznają tylko trzy jej rodzaje - kawa z mlekiem, kawa czarna (czyli bardzo mocna, mała kawa, ale zazwyczaj większa od włoskiego espresso) oraz mała kawa z odrobiną mleka.
Jeśli już mamy menu to często zapisane jest na tablicy. Podstawowym śniadaniem w Hiszpanii są bagietki, przypieczone na grillu, ze startym pomidorem i obficie polane oliwą z oliwek. Zarówno pomidory, jak i oliwę mają tutaj nieziemskie, więc trudno im się dziwić, że taka prosta kanapka ich zachwyca.
Na tej bazie buduje się reszta menu. Między innymi na startych pomidorach kładziony jest słynny jamon iberico, ponownie polany obficie oliwą z oliwek. Kolejną kombinacją jest tuńczyk z puszki, a na nim dojrzałe awokado, znowu nie może zabraknąć oliwy. Odrobina soli, pieprzu i nic więcej nam nie trzeba. Jakość, smak…

By k.cichon

Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym

Tradycyjne danie z regionu galicyjskiego. Smaczne i proste w wykonaniu.

By a.stryszowski

Risotto z kalmarów

Risotto z kalmarów, to nowoczesna wersja domowej kuchni hiszpańskiej.

By i.solodovnyk

Salpicon de Mejillones

Przed przyjazdem do Hiszpanii nie miałem dużej styczności z owocami morza i postanowiłem to nadrobić. Przedstawiam łatwy przepis na ciekawy starter który osobiście przypadł mi do gustu.

By k.tyrka

Ptyś z kremem z horchatą i nísperos

Pomysł na nasze danie zrodził się z naszej pasji do słodyczy. Obydwie pracowałyśmy w cukierni i postanowiłyśmy przygotować wspólnie deser, w którym połączyłyśmy kuchnię hiszpańską i polską. Ten klasyczny deser postanowiłyśmy wzbogacić o produkty typowe dla Walencji. Podstawę kremu stanowiła horchata de chufas-popularny w okresie letnim napój, którego koniecznie trzeba spróbować będąc w Walencji. Słodycz kremu przełamałyśmy nísperos- kwaśnymi owocami, które w smaku przypominają połączenie śliwki i brzoskwini.
To danie to idealne połączenie naszych dotychczasowych doświadczeń z wiedzą, którą zdobywamy w Walencji.

By o.piatek

Krewetki po prowansalsku

Przed przyjazdem do Hiszpanii miałem kiepskie zdanie na temat owoców morza. Sceptycznie podchodziłem do faktu że mam wziąć do ust mackę ośmiornicy czy krewetkę. Uważałem, że jest to produkt którego przyrządzenie jest czasochłonne i w dodatku mało sycące. Odkąd mam przyjemność pracy u boku wybitnych kucharzy zrozumiałem na czym polega fenomen morskich darów. Obróbka wstępna i cieplna nie jest skomplikowana i zawsze ogranicza się do minimum. Im mniej ingeruje się w świeży produkt, tym lepsze danie. Nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe.

By m.slodyczka

Schab iberyjski z karmelizowanym batatem

Klasyczne połączenie w kuchni polskiej, czyli schab z ziemniakami w nowej odsłonie. Podany ze słodkim ziemniakiem, sezonowymi zielonymi szparagami i świeymi ziołami smakuje wybitnie.

By j.michalewski

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień. Jest przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Poza regionalną wersją z La Manchy (podawana na gorąco z dodatkiem mięsa) powstało wiele różnych wersji.

Podczas warsztatów kulinarnych mieliśmy okazję przygotować gazpacho z dodatkiem truskawek. 

El Gazpacho es una sopa fría basada en verduras frescas y mezcladas directamente de la soleada Andalucía. El gazpacho como ninguna otra sopa fría puede refrescarte en un día caluroso. El gazpacho original consistía solo en pan, agua y aceite. Era la comida de los agricultores pobres en los viñedos y en los plantaciones de olives o cítricos. Además de la versión regional de La Mancha (se calienta con la adición de carne), se crearon muchas versiones sofisticadas.

Durante los talleres culinarios tuvimos la oportunidad de preparar el Gazpacho con fresas.

By n.fudalej

Paella – tradycyjny smak Walencji

Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.

By Kuba