Ładowanie strony…

Ensalada Rusa

Przez j.bishara-brzecka    , , ,   ,

15 lutego, 2020

Sałatka może nie jest typowo hiszpańska, ale bardzo jest tu popularna w Walencji i serwowana w wielu restauracjach jako przystawka. Chętnie jedzona z paluszkami chlebowymi. Jest serwowana również w mojej restauracji gdzie mam praktyki , z wyglądu przypomina naszą sałatkę jarzynową , lecz w smaku jest inna ze względu na dodatek ryby- tuńczyka.

  • Przygotowanie: 45 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 3

Sposób przygotowania

1Zagotować ziemniaki i marchewkę w całości bez obierania.

2Zagotować jajka na twardo.

3Po zagotowaniu i ostudzeniu warzyw należy je obrać i pokroić w drobną kostkę.

4Ugotowane białka należy pokroić w taką samą kostkę jak warzywa ( żółtka nie używamy do sałatki ), następnie kroimy ogórki w kostkę 2-3 mm i dodajemy do miski z warzywami i białkiem, dodajemy rozdrobniony tuńczyk, sok z ogórków , oliwę i sól, wszystko dokładnie mieszamy.

5Odkładamy na kilka godzin do lodówki aby składniki dobrze się połączyły.

6Po wyjęciu z lodówki dodajemy majonez i ponownie mieszamy.

7Sałatkę można podawać z paluszkami chlebowymi. Smacznego!

Bardzo ważne jest dodanie wody z ogórków do sałatki ponieważ to nadaje jej nieco kwaskowatego, charakterystycznego smaku.

Składniki

3 sztuki ziemniaków

3 sztuki marchewki

100 g ogórków konserwowych

3 sztuki jajek

40 g wody z ogórków konserwowych

3 łyżki majonezu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szczypty soli

100 g tuńczyka w sosie własnym

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.