Ładowanie strony…

Ryba po walencku

Przez p.janik  ,   ,   ,

28 lutego, 2020

Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Gotowanie: 45 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1wyfiletować rybę i każdy filet pokroić na części o wielkości 5 cm

2głowę i szkielet ryby zalać wodą i ugotować wywar

3cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie

4do podsmażonej cebuli dodać paprykę i chili i mąkę, następnie zetrzeć pomidory na tarce i dodać do reszty

5100 ml wywaru odlać a resztę wlać do garnka

6ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do gotującej się potrawy i gotować do miękkości bez przykrywki, dzięki czemu wywar ulegnie redukcji

7pietruszkę, migdały i 100 ml wywaru miksujemy na masę z lekkimi grudkami

8gdy ziemniaki będą pół twarde dodajemy przygotowaną wcześniej salsę migdałową i gotujemy do miękkości ziemniaków

9po ugotowaniu ziemniaków wyłączamy palnik i kładziemy na wywar kawałki ryb skórą do góry i przykrywami i czekamy 15 minut

Można użyć dowolnej ryby.

Składniki

200 g cebula

500 g pomidory

1 sztuka ryby okoń

0,5 litra woda

1 łyżeczka przyprawy chilli

50 g papryki słodkiej

150 ml oliwy z oliwek

300 g naci pietruszki

150 g obranych migdałów

5 sztuk ziemniaków średnich

1 łyżka mąki

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.