Kategoria: Zupy

Sopa de canela, con helado y crujoiente de fartons/ Zupa cynamonowa z lodami i chrupkami.

Jest to niezwykły i szybki do przygotowania deser, którym można zadziwić nawet najbardziej zaawansowanych wielbicieli słodkości.

Przez o.glukhenka

Zupa Smok Wawelski ( czosnkowa)

Bardzo prosta i pyszna zupa na chłodne dni.

Przez mateusz.b

Żurek staropolski

Żurek staropolski robiony na zakwasie. To danie jest bardzo proste i pożywne. Najbardziej lubiany w okresie jesienno zimowym.

Przez a.nowak

Zupa bananowa

Jest ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata.

Przez Joanna

Vichyssoise de manzana (zupa porowo-jabłkowa)

Zupę można podawać na zimno bądź ciepło. Latem jako chłodnik doskonale orzeźwi a w wersji ciepłej można podawać w chłodniejsze dni.

Przez j.bishara-brzecka

Ryba po walencku

Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb.

Przez p.janik

Cocido madreliño

Początki potrawy sięgają aż XV wieku! Jest daniem, które pokochało wiele ludzi, za to jaki jest sycący i tani w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobry. Zyskał popularność gdyż łatwo można przygotować duża ilość potrawy.

Przez p.skorzak

GAZPACHO SEFARDI

Gazpacho Sefardi to typowe danie dla społeczności Żydów sefardyjskich, czyli zamieszkujących tereny Półwyspu Iberyjskiego. Jest to potrawa prosta i łatwa w przygotowaniu, bazująca na lokalnych produktach, charakterystycznych dla Hiszpanii, ale także dla kuchni żydowskiej. Gazpacho to inaczej zimna zupa, która gasi pragnienie w upalne dni, jest świeża i orzeźwiająca.

Przez d.kolecka

Vichyssoise, czyli krem z pora

Przedstawiamy Wam przepis na zupę krem, idealną na każdą pogodę. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, jednak w chłodne dni możemy rozgrzać się jej ciepłą wersją.

Przez Joanna

Gazpacho verde

Gazpacho to typowo hiszpańska potrawa. Zwykle do jej przygotowania wykorzystuje się soczyste i dojrzałe pomidory oraz czerwoną paprykę.  Przepis poniżej jest z kolei zieloną alternatywą tego południowego chłodnika.

Przez d.grzywa

Gazpacho-chłodnik hiszpański

Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.

Przez j.dudek

Sangre czyli zupa z krwi

Głównym składnikiem zupy jest krew kurza w formie stałej, która została otrzymana w procesie odparowywania wody. Krew taką można otrzymać w supermarkecie. Jest to produkt ogólnodostępny w Hiszpanii. Zupę tę przygotowywałem w restauracji ,,Sucar" w której odbywałem praktyki. Jest to jeden ze specjałów tej restauracji.

Przez j.darmon

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień.

Przez n.fudalej

Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby

Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający, jednak należy pamiętać o jakości składników w tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych soczystych pomidorów.

mmPrzez s.wojciechowski

Lentejas con chorizo – soczewica z chorizo

Przepis na proste, pożywne i bardzo popularne danie z Hiszpanii. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii.

mmPrzez s.wojciechowski