Sposób przygotowania: Gotowanie

Sopa de canela, con helado y crujoiente de fartons/ Zupa cynamonowa z lodami i chrupkami.

Jest to niezwykły i szybki do przygotowania deser, którym można zadziwić nawet najbardziej zaawansowanych wielbicieli słodkości.

Przez o.glukhenka

Curry de tomate con salsa de azafran y coco – Pomidorowe curry z sosem szafranowo-kokosowym

Danie orientalne bardzo łatwe do przygotowania, pikantny smak chilli zostaje świetnie przełamany przez kwasowość pomidorów i słodycz mleka kokosowego.

Przez p.klamerus

Tarta de naranja y almendra – ciasto pomarańczowe z migdałami

W kraju obfitującym w niesamowite pomarańcze, ten przepis wpisuje się wspaniale. Wielbiciele cytrusów powinni spróbować!

Przez a.wolowiec

Espárragos a la parilla con queso manchego/Grilowane szparagi z serem manchego

To proste danie pozwoli wszystkim sceptykom przekonać się do szparagów.

Przez k.fryszka

Gruszki w winie - Peras al vino

Peras al vino / Gruszki w winie

Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.

Przez p.vedrynskyy

Zupa krem z cukinii – vichyssoise de calabacin

Błyskawiczna zupa krem z cukinii!

Przez a. lakoma

Ptasie mleczko o smaku truskawkowym

Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas

Do przygotowania ciasta potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Najważniejsze, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Przygotuj również kilka foremek w kształcie np. prostokąta.

Przez natalia.k

Zupa Smok Wawelski ( czosnkowa)

Bardzo prosta i pyszna zupa na chłodne dni.

Przez mateusz.b

Żurek staropolski

Żurek staropolski robiony na zakwasie. To danie jest bardzo proste i pożywne. Najbardziej lubiany w okresie jesienno zimowym.

Przez a.nowak

Causa limeña de atún

To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.

Przez i.likhogodin

Zupa bananowa

Jest ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata.

Przez Joanna

Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku

Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!

Przez Dominik

Marmitako z łososiem

Marmitako to pyszna, pożywna potrawka strudzonego rybaka. Doskonale sprawdza się jednak na lądzie.

Przez i.likhogodin

Cannelloni z kurczakiem

Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)

Przez Dominik

Pepitos Valencianos

Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto

Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.

Przez a.rusniok