Ładowanie strony…

Tarta de naranja y almendra – ciasto pomarańczowe z migdałami

Przez a.wolowiec    , , ,   ,

8 lutego, 2022

Puszyste ciasto biszkoptowe z pomarańczami i migdałami jest przygotowane z gotowanych owoców i mąki migdałowej. To połączenie zapewnia nam soczysty, świeży kęs o wyraźnie zaznaczonym pomarańczowym smaku.

  • Przygotowanie: 1 godz. 35 min
  • Gotowanie: 50 min

Sposób przygotowania

Puree z pomarańczy:

1Na patelni roztapiamy masło z łyżką cukru.

2Pomarańcze wraz ze skórką kroimy w niewielką kostkę

3Pokrojone pomarańcze smażymy przez około pół godziny. W trakcie gotowania dolewamy odrobinę wody.

4Po ostudzeniu, blendujemy owoce na pastę.

Przygotowanie Ciasta

1Rozdzielamy żółtka od białek.

2Ubijamy białka, a następnie dodajemy połowę cukru.

3Żółtka ucieramy z resztą cukru.

4Dodajemy puree z pomarańczy do żółtek.

5Delikatnie mieszając, dodajemy pianę z białek.

6Gdy całość jest dokładnie wymieszana, przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 45 minut przy 180 stopniach.

Na koniec polewamy lukrem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 😋

Składniki

300 g Pomarańczy

200 g Cukru

150 g Mąki migdałowej

30 g Masła

5 sztuk Jajek

100 g Cukru pudru

20 ml Soku z pomarańczy

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.