Ładowanie strony…

Zupa Smok Wawelski ( czosnkowa)

Przez mateusz.b    , , , , ,   ,

5 maja, 2021

Bardzo prosta i pyszna zupa na chłodne dni.

  • Przygotowanie: 1 godz. 15 min
  • Gotowanie: 1 godz.
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Przygotowujemy wywar. Mięsny lub warzywny. Około 1,5 l

2Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W tym samym czasie, rozgrzej w średnim garnku 2 łyżki oliwy.

3Podsmaż cebulę przez około dziesięć minut, na małym ogniu

4Wlej do garnka wywar. Dodaj też obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut.

5W trakcie gotowania zupy obierz dwie główki czosnku. Gotowe ząbki możesz pokroić lub w całości dodać do zupy. Przykryj zupę i gotuj przez 15 minut.

6Dodaj do zupy serek mascarpone oraz przyprawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

7Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładko. Po zblendowaniu sprawdź smak i ewentualnie dopraw do smaku.

Składniki

2 sztuk Czosnek główka

1,5 litra Wywar mięsny lub warzywny

250 g Serek mascarpone

2 sztuki Ziemniak, duży

1 sztuka Cebula

2 łyżki Oliwy z oliwek

00:00