Ładowanie strony…

Zupa krem z cukinii – vichyssoise de calabacin

Przez a. lakoma  ,   

26 lipca, 2021

Niebanalnie prosta zupa krem z cukinii - zachwyca swoją delikatnością. Jest idealna na dni pełne słońca. Zupa z cukinii podawany na zimno sprawi, że poczujesz błyskawiczne orzeźwienie. Jest arcy prosta!

  • Przygotowanie: 35 min
  • Gotowanie: 35 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Cebulę pokrój w kostkę.

2Do garnka wlej 5 łyżek oliwy z oliwek, następnie dodaj cebulę i pół łyżeczki soli. Wymieszaj i zeszklij na delikatnym ogniu,

3 W międzyczasie obierz cukinię i ziemniaki, następnie pokrój je w kostkę.

4Kiedy cebula nabierze złocistego koloru - dodaj ziemniaki i cukinię, w dalszym ciągu gotując na delikatnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

5Gdy gotujące się warzywa zmiękną dodaj śmietankę 36 %, i mieszaj przez 5 minut,

6Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj całość i ostudź.

7 Krem podawaj na ziemno skropiony olejem z grzankami.

Składniki

500 g cukinii

100 g cebuli

150 g ziemniaków

200 ml śmietanki 36 %

10 łyżeczka oliwy z oliwek

2 szczypty soli

grzanki do dekoracji

1 szczypta pieprzu

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.