Ładowanie strony…

Schab iberyjski z karmelizowanym batatem

Przez j.michalewski      ,

16 maja, 2019

Wchodząc do carniceria (sklep mięsny), zobaczyłem mięso wieprzowe, które wyróżniało się od innych pod względem zawartości tłuszczu i koloru. Bez dłuższych namysłów zakupiłem schab, by zobaczyć różnice między odmianą świni iberyjskiej a polskiej. Okazało się, że różnica jest ogromna: zarówno w smaku, jak i teksturze mięsa. Mała zawartość tuszy i przerostów powoduje, że mięso dobrze przyrządzone rozpuszcza się w ustach. Cieszę się, że będąc w Walencji miałem okazję spróbować schabu iberyjskiego.

  • Przygotowanie: 4 godz. 10 min
  • Gotowanie: 20 min

Sposób przygotowania

1Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Zetrzeć imbir, zalać olejem słonecznikowym i odstawić do lodówki na 4 godziny.

2Bataty obrać, pokroić w plastry o grubości 1,5-2mm i odłożyć do osolonej, zimnej wody.

3Zielone szparagi przekroić na pół, wyciągnąć pestki, zblanszowac i wstawić do wody z lodem.

4Rozgrzać olej na patelni, mięso smażyć 1 minutę, zdjąć z patelni, odczekać 5 minut i rozgrzać nowy tłuszcz. Dodać mięso i smażyć po drugiej stronie 2 minuty. Dodać masło, oblewać mięso masłem. Zdjąć z ognia i odstawić na 7 minut.

5W międzyczasie rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i smażyć bataty na dużym ogniu po 30 sekund z każdej strony. Pod koniec smażenia posmarować miodem po górnej stronie, oblać tłuszczem, zdjąć z patelni i odsuszyć ręcznikiem papierowym stronę nieposmarowaną miodem.

6Serwować z coral tuille, świeżymi ziołami lub kwaśną śmietaną.

Schab iberyjski cechuje się bardzo małą ilością tłuszczu, co wpływa na smak mięsa.

Składniki

100 g schabu iberyjskiego

75 g batatów

100 g zielonych szparagów

15 g masła

10 ml miodu

10 g imbiru

130 g oleju

40 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

4 gałązki tymianku

sól, pieprz, cukier

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.