Ładowanie strony…

Tarta De Manzana

Przez j.moskala    ,   

22 października, 2019

Tarta De Manzana to dość popularny deser w Hiszpanii. Dlatego też  go wybrałem. Wiem, że przepisów na tę tartę jest mnóstwo, ale napisałem tak jak robię go ja. Uważam, że jest to świetny deser. Główną jego zaletą jest prostota wykonania. Wygląda też bardzo efektownie, przez co spokojnie można go podać na jakiejś imprezie domowej.

Sposób przygotowania

1Najpierw obierz jabłka i pokrój je na plasterki. (Wycinając wcześniej gniazda nasienne)

2Obierki z jabłek i gniazda nasienne umieść w garnku, zalej woda i postaw na małym ogniu

3Podczas gdy zalewa się gotuje zacznij robić ciasto kruche

4weź mąkę masło i cukier na stolnicę i zacznij wyrabiać do uzyskania jednolitej masy (jeśli ciasto będzie za twarde możesz dodać kwaśnej śmietany) po wyrobieniu ciasta umieść je na brytfance i chowamy na 5min do lodówki

5wstaw ciasto na 10min do piekarnika nastawionego na 180stopni

6Na naszym cieście zacznij układać plasterki jabłek 1warstwa polej karmelem posyp cukrem i cynamonem, i układaj kolejną warstwę aż skończą się jabłek powtarzając posypywania cukrem cynamonem i karmelem

7Gdy masz już ułożone wstać na ok 10min do piekarnika nastawionego na 180 stopni

8Odcedź zalewę, dodaj żelatynę

9Ułożone jabłka zalej zalewą, stuknij parę razy, żeby rozlało się równo i wstaw do lodówki na ok. 4h żeby się zsiadło

Smacznego!

Składniki

Ciasto kruche

300 g mąki

300 g masła

300 g cukru

Jabłka

1 kg jabłek

50 g cynamonu

250 ml karmelu

150 g cukru brązowego

Zalewa

150 g żelatyny

100 ml wody

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.