Ładowanie strony…

Moje kulinarne odkrycie w Hiszpani – Fideuà ! Gotuj po hiszpańsku

Przez w. mondry    , , ,   

16 lipca, 2021

Witajcie! Dzielę się z wami przepisem na tradycyjną potrawę, która jest bardzo popularna w Hiszpanii, mowa oczywiście o Fideuà. Ciekawostka: Danie to wywodzi się z miasta Gandia, na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Rybacy, którzy poławiali tutejsze owoce morza, gdy nie spodziewali się sprzedać wszystkiego, postanowili przygotować to danie z użyciem makaronu (ponieważ nie posiadali ryżu).

  • Przygotowanie: 1 godz. 5 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

Składniki

400 g makaronu fideon

6 sztuk krewetek

6 sztuk raków

6 sztuk muli

3 sztuki kalmarów

1 sztuka cebuli

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

3 łyżki salmorety (pasty z papryki)

1 litr bulionu

sól

2 szczypty szafranu lub barwika

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.