Ładowanie strony…

Copa de mango y berberechos

Przez j.biesiadecka  , ,   ,   

9 maja, 2019

To danie pochodzi z Ameryki Południowej. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza. Charakter potrawy nadaje ostrość papryczki chili.

Stan zamarynowania owoców morza ocenia się po kolorze mięsa. Dobrze są zamarynowane, kiedy mięso jest białe na całym przekroju. Kwas zawarty w soku z cytrusów pozwala na denaturację białek mięsa, a tym samym na jego "ugotowanie na zimno".

  • Przygotowanie: 30 min

Sposób przygotowania

1Obieramy mango, cebulę i avokado, kroimy w drobną kosteczkę.

2Usuwamy gniazdo z papryki czerwonej i kroimy ją w kosteczkę wraz z zieloną papryczką chili.

3Obieramy krewetki, czyścimy je i kroimy na mniejsze kawałki.

4Wyciskamy sok z limonki.

5Do małej miseczki wrzucamy krewetki, berberechos i skrapiamy je sokiem z limonki. A do większej wrzucamy pozostałe składniki.

6Odstawiamy mniejszą na 15 minut do zamarynowania.

7Po 15 minutach wsypujemy wszystkie składniki do większej miski, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania oraz dokładnie mieszamy.

8Podajemy w małych pucharkach.

Jadwiga, Paulina, Weronika, Gracjan i Klaudia.

Składniki

1 sztuka mango

1 szklanka berberechos

1 sztuka cebuli

1 sztuka papryczki chili

1 szczypta pieprzu

1 szczypta soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 sztuka limonki

1 sztuka avokado

5 sztuk krewetek tygrysich

1 sztuka papryki czerwonej

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.