Ładowanie strony…

Makaron z krewetkami w sosie maślano-winnym

Przez p.witek    ,   

3 października, 2019

Danie przygotowane ze składników znalezionych w lodówce, w czasie sjesty podczas praktyk.
Pożywny, szybki a przede wszystkim smaczny makaron który można przygotować w kilka chwil wolnego czasu.

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 10 min
  • Liczba porcji: 1

Sposób przygotowania

1Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

2Krewetki obsmażyć z dwóch stron, na małej ilości oliwy, z dodatkiem czosnku, pietruszki i pomidorków.

3Krewetki zalać winem

4Po częściowym odparowaniu wina dodać masło i zagęścić nim sos do otrzymania odpowiedniej konsystencji

5Sos doprawić przyprawami do smaku

6Wrzucić makaron, wymieszać

7Podać i udekorować kilkoma listkami świeżej roszpunki

(Opcjonalnie)

W przypadku dania przedstawionego na zdjęciu został użyty puder z jamon serrano.

Przygotowanie pudru:

Jamon serrano pieczemy do uzyskania suchych plastrów.

Po wystudzeniu blendujemy do uzyskania konsystencji pudru.

Składniki

3 krewetki

3 pomidory koktajlowe

100 ml wina białego, półwytrawnego

50 g masła

100 g makaronu

szczypta soli, pieprzu, papryki cayenne

1 łyżeczka świeżej natki pietruszki

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.