Ładowanie strony…

Dorsz po baskijsku

Przez b.pacyga      

28 czerwca, 2019

Dorsz po baskijsku w sosie pil pil. Jest to tradycyjne danie kuchni baskijskiej czyli północnej części Hiszpanii. Dorsz pil pil jest podawany jako główne danie, zwłaszcza w święta wielkanocne w czasie których gra główną role zupełnie jak polski karp, tylko że w Święta Bożego Narodzenia 🙂

  • Przygotowanie: 35 min
  • Liczba porcji: 3-4

Sposób przygotowania

1Pokroić dorsza na mniejsze porcje

2Czosnek obrać i pokroić w plasterki

3Papryczkę pokroić w krążki

4Podsmażyć czosnek i oliwę na całej ilości oliwy i ściągnąć z patelni

5Dodać dorsza i bardzo powoli smażyć nie przekraczając temp 70 stopni

6Smażącego się dorsza nie obracamy ale co chwile należy energicznie poruszać patelnią to pozwoli na uwolnienie się kolagenu z pod skory dorsza dzięki czemu nasz sos zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencje , proces smażenie powinien trwać ok 20 min

7Gdy ryba będzie gotowa możemy ja wyjąc a następnie do dodać do sosu wcześniej podsmażony czosnek i papryczkę , wszystko energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki

8Ja swojego dorsza podaje z pieczonymi szparagami i pieczonymi ziemniaczkami

Składniki

1 kg filet z dorsza

3 sztuki ząbki z czosnku

1 sztuka papryczki chili

1 szczypta soli

1 szczypta pieprzu

400 ml oliwy

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.