Ładowanie strony…

Fondant czekoladowy

Przez r.schneider    ,   

11 października, 2019

Sposób przygotowania

125 g masła rozpuścić i posmarować wcześniej przygotowane foremki na nasze fondanty, wstawić do lodówki na 10-15 minut aby masło zastygło.

2Wyjmujemy je z lodówki smarujemy je ponownie masłem i oporuszamy nasze foremki kakao, nadmiar strzepujemy.

3W rondelku rozpuszczamy na średnim ogniu nasze 100g masła z czekoladą ciągle mieszając, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

4Następnie mikserem ubijamy jajka z cukrem do momentu podwojenia i uzyskania jasnożółtej masy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy...

5Ciągle mieszając stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszając do momentu otrzymania dosyć gęstego ciasta.

6Ciasto ostrożnie nakładamy do foremek bądź kokilek przygotowanych we wskazany sposób na samym początku i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

7Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C z termo obiegiem bądź w temperaturze 200°C bez tej funkcji, bacznie obserwując aby nasze fondanty były upieczone z zewnątrz pozostawiając płynny środek.

8Wyciągamy z piekarnika, dajemy im odpocząć ok 2 min, serwujemy z lodami waniliowymi, czekoladowym, śmietankowymi; z dodatkiem owoców takie jak maliny, truskawki, jeżyny etc.

** Czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od piekarnika. **
¡Buen aproveche!

Składniki

125 g masła

2 jaja

100 g Ciemnej czekolady (60% kakao)

100 g cukru brązowego

100 g mąki

Kakao do oprószenia foremek

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.