Ładowanie strony…

FLAN DE HUEVO

Przez m.martin    ,   

1 czerwca, 2018

Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.

  • Przygotowanie: 1 godz. 10 min

Sposób przygotowania

1Przygotuj karmel na patelni z cukru i wody. Karmel powinien osiągnąć ciemną barwę. Cukier we wstępnej fazie polecam skropić niewielką ilością cytryny. Należy być czujnym, ponieważ karmel bardzo łatwo jest spalić. / Preparamos el caramelo en una sartén, con las tres cucharadas de azúcar y media de agua. El caramelo tiene que tener un color oscuro

2Przelej karmel do formy, dokładnie rozprowadzając po brzegach. / Vertemos el caramelo en una flanera extendiendo bien el caramelo por los bordes del molde.

3W czasie kiedy karmel stygnie mieszamy jajka, cukier i mleko w misce. Używamy 3 całych jajek i 2 żółtek. Polecam dodać nieco wanilii. / En lo que se enfria el caramelo batimos en un bol, los huevos, el azúcar y la leche.

4Formę z masą układamy w większej blasze do pieczenia, którą wypełniamy wodą do połowy wysokości naczynia. Całość pieczemy w kąpieli wodnej przez około godzinę w 200 stopniach. / Lo vertemos en la flanera y lo introducimos al horno a 200’ al bano Maria durante una hora mas o menos.

5Po godzinie można nakłuć flan nożem, sprawdzając czy jest gotowy. Jeśli nóż wyjdzie czysty deser jest gotowy. Jeśli pozostają ślady proponuję piec jeszcze 10 minut. / Al cabo de la hora puedes pincharlo con un cuchillo para ver si esta totalmente cuajado. Si sale limpio en flan esta hecho. Por el contrario si sale manchado cierra el horno y déjalo otros diez minutos mas.

6Flan najlepiej podawać schłodzony - przesuwamy nożem dookoła wewnętrznej krawędzi foremki, przykrywamy ja talerzykiem i energicznie odwracamy, aby karmel z dna naczynia znajdował się na górze deseru. Możemy podać go z czymkolwiek np. z truskawkami lub innymi owocami. Najlepiej smakuje następnego dnia. / Una vez elaborado, lo sacamos del bano Maria, dejamos enfriar a temperatura ambiente y cuando lo este lo guardamos en la nevera sin sacarlo del molde hasta que vayamos a usarlo el día siguiente.

CIEKAWOSTKI
* Pierwszymi wytwórcami flanu byli starożytni Rzymianie.
* W średniowieczu, jako dodatków używano sera, szpinaku a nawet ryb.
* Ze względu na powszechność składników (jajka, mleko, cukier) flan był rarytasem nie tylko na dworach. Stał się deserem osiągalnym dla większości klas społecznych.

Składniki

5 jajek / 5 huevos

750 ml mleka / 750 ml de leche

100 g białego cukru / 100 g de azucar blanco

kilka kropli wody / unas gotas de agua

3 łyżeczki białego cukru / 3 cucharadas de azucar bianco

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.