
Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska
By b.l.sanchez Desery Jajka, Mleko Smażenie
sierpień 7, 2017
Dzisiaj dowiedzieliśmy się jak zrobić hiszpańskie Torrijas. Skojarzenie - ulepszona wersja tostów. Okazuje się, że to bardzo proste, szybkie danie przygotowane na słodko. Przysmak do którego potrzebne są głównie: chleb, mleko i jajka. Torrija często przyrządzana jest na śniadanie lub deser. Można podawać na ciepło lub na zimno.
- Przygotowanie: 25 min
- Gotowanie: 20 min
- Liczba porcji: 10

Sposób przygotowania
1Pokroić bułkę na kromki 1,5 cm lub 2 cm grubości.
2Mleko wlać do garnka, dodać cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Podgrzać mleko, a następnie odstawić do wystygnięcia
3Namoczyć kromki w mleku przez 5-10 min
4Kromki obtaczamy w jajku i następnie smażymy na złoty kolor na oleju z oliwek
5Wykładamy kromki na papier, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
6Obtaczamy w cukrze i jest gotowy!
Torrijas to słodka i tłusta przekąska podawana tradycyjnie w Wielkim Tygodniu. Myślę, że w Polsce można pokusić się do przyrządzenia Torrijas w Tłusty Czwartek. Według upodobań dobrze smakuje również polane miodem lub syropem np. klonowym.
3 Reviews

fajna dziewczynka
marzec 31, 2021
My miałyśmy przepis na j. hiszpańskim

ArekK
luty 20, 2018
Świetny przepis! Ja z kuchnią hiszpańską mam tyle wspólnego, że ostatnio byłem w bardzo dobrej restauracji z jedzeniem hiszpańskim w Warszawie laiberica i zasmakowało mi więc może spróbuję przygotowac coś takiego. 😀

fajna dziewczynka
marzec 31, 2021
Buenos dias!
Świetny przepis, bardzo smaczne miałyśmy to na lekcji Hiszpańskiego!