Ładowanie strony…
Pastel de crema y coco, ciasto budyniowo kokosowe
Pastel de crema y coco, ciasto budyniowo kokosowe

Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe

Przez a.rusniok    ,   

8 grudnia, 2020

Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii. Jak wszystko co gotuje się w klasztorach, ten słodki przepis ma na celu pocieszenie ciała i ducha - jak to mówią - ,,dobre jedzenie, lepsze myślenie"!

Wykonanie: Aleksandra, Izabella, Karolina

  • Przygotowanie: 1 godz.
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 15

Sposób przygotowania

1W garnku zagotuj składniki na poncz. Ściągnij z ognia gdy cukier się rozpuści.

2W misce oddziel żółtka od białek. Uwaga! Zadbaj o to, żeby miska była czysta i sucha.

3Ubijając białka stopniowo dodawaj połowę ilości cukru, do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

4W osobnej misce ubij żółtka z drugą połową cukru, do uzyskania jasnej puszystej masy.

5Połącz delikatnie obie masy, stopniowo dodając obie mąki.

6W formie o wymiarach 30 x 20cm wylej masę i włóż do nagrzanego piekarnika do 190°C i piecz przez około 15-17 minut.

7Pozostaw do wystudzenia.

Przygotowanie budyniu:

1W garnku zagotuj mleko, śmietankę i cukier razem z wanilią/cynamonem.

2W misce połącz jaja z mąką kukurydzianą.

3Wlej masę do garnka i gotuj przez minutę.

4Powstały budyń przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.

Składanie ciasta

1Biszkopt nasącz ponczem.

2Na przygotowany biszkopt wyłóż budyń i wyrównaj masę.

3Posyp wszystko wiórkami kokosowymi.

Podawać schłodzone!

Składniki

Poncz

200 g cukru białego

200 g wody

Biszkopt migdałowy

12 jaj

150 g cukru białego

125 g mąki migdałowej

50 g mąki pszennej

Krem budyniowy

500 g mleka

500 g śmietanki 35%

4 jaja

225 g cukru białego

80 g mąki kukurydzianej

laska wanilii/cynamonu

80g wiórek kokosowych

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.