W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.
Kuchnia hiszpańska jest znana z bogactwa smaków i tradycji. Ze względu na walory stosowanych w niej składników jest uznawana przez lekarzy za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta śródziemnomorska związana z kuchnią hiszpańską jest wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona ze względu na różnorodność regionów kraju. Zawiera w sobie zarówno elementy śródziemnomorskie, jak i pasterskie, widać w niej też oddziaływanie kuchni arabskiej oraz składniki wywodzące się z innych kontynentów. Dzięki bliskości Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kuchnia hiszpańska obfituje w ryby i owoce morza. Często spotykanymi składnikami są też świeże owoce i warzywa, dobrej jakości mięso i wędliny, mleko, sery, a także aromatyczna oliwa z oliwek.
Croquetas de jamon Przez a.adamska Salmorejo jest to chłodnik, który pochodzi z regionu Kordoby. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy przyjemnie orzeźwiający, jednak należy pamiętać o jakości składników w tym przypadku potrzebujemy najwyższej jakości oliwy, jak i mocno dojrzałych soczystych pomidorów. Przez s.wojciechowski Churros są bardzo popularną hiszpańska przekąską. Najlepiej smakują posypane cukrem i w parze z kubkiem gorącej czekolady. Przez b.malec Przepis na proste, pożywne i bardzo popularne danie z Hiszpanii. Warto sięgnąć po poniższy przepis, żeby przekonać się jakimi aromatami wypełniona jest zwykła, domowa kuchnia Hiszpanii. Przez s.wojciechowski Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji. Przez m.chornikowski Patatas Bravas to najbardziej popularne Tapas w hiszpańskich lokalach. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina. Przez s.michalczyk Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji. Przez m.puzio Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu . Przez Kuba ALBONDIGAS po hiszpańsku - a po polsku klopsy - kulki mięsne są serwowane na całym świecie, różnią się jedynie nazwą. Przez k.zabaglo Jednym z najbardziej tradycyjnych deserów kuchni hiszpańskiej jest Arroz con Leche. Pomimo, że składa się on z prostych składników i jest łatwy w przygotowaniu, podaje się go nawet w wykwintnych, hiszpańskich restauracjach. Przez j.rumian Jest to bardzo proste danie, niezwykle popularne w całej Hiszpanii. Empanada wywodzi się z obszaru Galicji, jednak zdobyła popularność również w wielu krajach ameryki łacińskiej. Przez b.kotas Danie kuchni hiszpańskiej, szczególnie popularne w Walencji, lecz swoją fakturą bardzo przypominające klasyczne Włoskie Risotto. Przez m.gidelski Migas del Pastor to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb. Oryginalnie było to danie śniadaniowe, ale z czasem stało się podawane jako pierwsze danie obiadowe. Przez Gośka Pepitoria to w kuchnii hiszpańskiej sposób przygotowywania różnych potraw z mięsa (zwykle z kurczaka). Dzięki dodaniu żółtka jajka ugotowanego na twardo, mięso puszcza "soki", które wzbogacają aromat potrawy, natomiast dodanie szafranu sprawia, że potrawa nabiera niezwykłego smaku i koloru. Przez j.rumian Sangria - Tradycyjny napój stosowany w kuchni hiszpańskiej wywodzący się z Walencji. Nazwa w polskim tłumaczeniu oznacza "Krwawienie" ze względu na bardzo wyrazisty czerwony kolor. Przez m.kowalCroquetas de Jamon – Hiszpańskie krokiety z szynką serrano
Są to małe krokieciki, często serwowane w hiszpańskich restauracjach. Można je podawać jako przystawkę lub całkowicie osobne danie.Salmorejo – chłodnik z okolic Kordoby
Churros – słodka przekąska
Lentejas con chorizo – soczewica z chorizo
Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną
Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku
Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)
Paella – tradycyjny smak Walencji
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.Albondigas – klopsy inaczej
Arroz con leche – ryż na mleku i cynamonie z cytrusową nutą
Empanadillas de espinaca – hiszpańskie pierożki
Arroz Meloso de conejo y champińones – Ryż Meloso z królikiem i pieczarkami
Migas del pastor – okruchy pasterza
Kurczak w sosie pepitoria – Pollo pepitoria
SANGRIA – orzeźwiający smak Hiszpanii!