Ładowanie strony…
krokiety

Croquetas de Jamon .

By d.stoklosa    ,   

maj 2, 2017

 

 

 

 

  • Przygotowanie: 5 min
  • Liczba porcji: 4 porcje
krokiety

Składniki

200 g szynki serano

1 sztuka cebuli

1 sztuki ząbek czosnku

100 g mąki pszennej

100 g masła

1 litr mleka

1 sztuka natki pietruszki

Sposób przygotowania

1Pokroić masło w kostkę, stopić na patelni, drobno posiekać cebulę i ząbek czosnku i dodać je do masła. Smażyć przez 5-6 minut, następnie dodać drobno pokrojoną szynkę serrano dodać mąkę i smażyć ok. 5 minut. Powoli wlać mleko, cały czas mieszając. Sos beszamelowy gotować, przez 20 minut, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę z pietruszki. Gdy ciasto wystygnie, można formować krokiety które powinny być podłużne i mieć około 5- 6 cm długości. Następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu, dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Problemem może być dostępność szynki serrano w Polsce, wtedy możemy zastąpić ją boczkiem, lub szynką.

00:00

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.