
Croquetas de Jamon .
By d.stoklosa Tapas - przystawki Mięso, Mleko Smażenie
maj 2, 2017
- Przygotowanie: 5 min
- Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania
1Pokroić masło w kostkę, stopić na patelni, drobno posiekać cebulę i ząbek czosnku i dodać je do masła. Smażyć przez 5-6 minut, następnie dodać drobno pokrojoną szynkę serrano dodać mąkę i smażyć ok. 5 minut. Powoli wlać mleko, cały czas mieszając. Sos beszamelowy gotować, przez 20 minut, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę z pietruszki. Gdy ciasto wystygnie, można formować krokiety które powinny być podłużne i mieć około 5- 6 cm długości. Następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu, dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Problemem może być dostępność szynki serrano w Polsce, wtedy możemy zastąpić ją boczkiem, lub szynką.
0 Reviews
