Ładowanie strony…
krokiety
krokiety

Croquetas de Jamon – Hiszpańskie krokiety z szynką serrano

Przez a.adamska    ,   

2 maja, 2017

Bardzo popularne hiszpańskie krokiety zupełnie inne od polskich. Zachęcam do spróbowania

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 35 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Pokroić masło w kostkę, stopić na patelni, drobno posiekać cebulę i ząbek czosnku i dodać je do masła.

2Smażyć przez 5-6 minut, następnie dodać drobno pokrojoną szynkę serrano dodać mąkę i smażyć ok. 5 minut.

3Powoli wlać mleko, cały czas mieszając.

4Sos beszamelowy gotować, przez 20 minut, stale mieszając.

5Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę z pietruszki.

6Gdy ciasto wystygnie, można formować krokiety które powinny być podłużne i mieć około 5- 6 cm długości.

7Następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej.

8Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, aż nabiorą złocistego koloru.

9Po usmażeniu, dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Problemem może być dostępność szynki serrano w Polsce, wtedy możemy zastąpić ją boczkiem, lub szynką.

Składniki

200 g szynki serano

1 sztuka cebuli

1 sztuki ząbek czosnku

100 g mąki pszennej

100 g masła

1 litr mleka

1 sztuka natki pietruszki

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.