Ładowanie strony…

Migas del pastor – okruchy pasterza

Przez Gośka    ,   

19 listopada, 2016

Migas del Pastor to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb. Oryginalnie było to danie śniadaniowe, ale z czasem stało się podawane jako pierwsze danie obiadowe. Historią tego dania jest to, że było ono przygotowywane przez żony dla pasterzy idących w góry z owcami. Jego nazwa oznacza "okruchy pasterza". Jest to danie bardzo proste i pożywne.

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 4 osoby

Sposób przygotowania

Przygotowanie potrawy:

1Chorizo kroimy w kostkę i smażymy na smalcu. Ściągamy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy paprykę pokrojoną w grubą kostkę.

2Kiedy papryka jest już prawie gotowa dodajemy drobno pokrojony czosnek i krótko smażymy,

3 Gdy będzie gotowe to przekładamy na talerz i drobno pokruszony chleb moczymy w oliwie i smażymy na tej samej patelni. Gdy zrobi się chrupiący i złoty posypujemy go papryką słodką i dodajemy na patelnię chorizo i paprykę z czosnkiem.

4Mieszamy i podajemy gorące.

Pilnuj czosnku! Spalony będzie gorzki i zepsuje smak dania.
Całe danie robimy na jednej patelni, żeby smaki się połączyły.
Danie można udekorować winogronami, jeśli są dostępne.

Składniki

1 kawałek suchego chleba

1,5 sztuki papryki czerwonej

150 g chorizo

100 g smalcu

4 sztuki czosnku

3 szczypty papryki słodkiej

1 szczypta pieprzu

1/3 szklanki oliwy z oliwek

00:00

1 Recenzja

Maylen

30 listopada, 2016

Chicos, que buena presentación tiene este plato 😀

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.