W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.
Kuchnia hiszpańska jest znana z bogactwa smaków i tradycji. Ze względu na walory stosowanych w niej składników jest uznawana przez lekarzy za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta śródziemnomorska związana z kuchnią hiszpańską jest wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona ze względu na różnorodność regionów kraju. Zawiera w sobie zarówno elementy śródziemnomorskie, jak i pasterskie, widać w niej też oddziaływanie kuchni arabskiej oraz składniki wywodzące się z innych kontynentów. Dzięki bliskości Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kuchnia hiszpańska obfituje w ryby i owoce morza. Często spotykanymi składnikami są też świeże owoce i warzywa, dobrej jakości mięso i wędliny, mleko, sery, a także aromatyczna oliwa z oliwek.
Picanha, jest to wołowe mięso biodrowe; nazwa pochodzi od słowa "picana", czyli słupa używanego przez farmerów hodujących bydło w południowej Portugalii i Hiszpanii; technika hodowlana została następnie przeniesiona do Brazylii, skąd pochodzi nasze tytułowe danie. Super danie, pozornie proste, lecz może okazać się nieco skomplikowane; wymaga cierpliwości spokoju i harmonii ducha. Przepis pochodzi z restauracji w której miałem przyjemność pracować. Możliwość otrzymania receptury oraz okazja przygotowania tego deseru daje mi tym większą radość podzielenia się nim z czytelnikami tego bloga. Świetne urozmaicenie dla tych, którzy nie używają mąki ze względu na zawartość glutenu. Deser ten można serwować zimny bądź wcześniej podgrzany np w mikrofali z lodami waniliowymi z polewą czekoladową. Risotto z kalmarów, to nowoczesna wersja domowej kuchni hiszpańskiej. Często mówimy, że piękno tkwi w prostocie, a moim zdaniem również smak, dlatego przedstawiam przepis na biszkopt hiszpański. Prosty w przygotowaniu i pyszny 🙂 Zainspirowałem się tym deserem kiedy pierwszy raz go spróbowałem, bardzo mi zasmakował, więc stwierdziłem że dodam jego przepis. Jest to ciasto z 2 rodzajów sera. Smak jest bardzo ciekawy i polecam spróbować. A przez to, że jest łatwy w wykonaniu każdy sobie z nim poradzi. Deser ten często spotykałem w restauracjach Walencji. Tarta De Manzana to dość popularny deser w Hiszpanii. Dlatego też go wybrałem. Wiem, że przepisów na tę tartę jest mnóstwo, ale napisałem tak jak robię go ja. Uważam, że jest to świetny deser. Główną jego zaletą jest prostota wykonania. Wygląda też bardzo efektownie, przez co spokojnie można go podać na jakiejś imprezie domowej. Gazpacho Sefardi to typowe danie dla społeczności Żydów sefardyjskich, czyli zamieszkujących tereny Półwyspu Iberyjskiego. Jest to potrawa prosta i łatwa w przygotowaniu, bazująca na lokalnych produktach, charakterystycznych dla Hiszpanii, ale także dla kuchni żydowskiej. Gazpacho to inaczej zimna zupa, która gasi pragnienie w upalne dni, jest świeża i orzeźwiająca. Danie przygotowane ze składników znalezionych w lodówce, w czasie sjesty podczas praktyk. Przed przyjazdem do Hiszpanii nie miałem dużej styczności z owocami morza i postanowiłem to nadrobić. Przedstawiam łatwy przepis na ciekawy starter który osobiście przypadł mi do gustu. Dorsz po baskijsku w sosie pil pil. Jest to tradycyjne danie kuchni baskijskiej czyli północnej części Hiszpanii. Dorsz pil pil jest podawany jako główne danie, zwłaszcza w święta wielkanocne w czasie których gra główną role zupełnie jak polski karp, tylko że w Święta Bożego Narodzenia 🙂 Pomysł na nasze danie zrodził się z naszej pasji do słodyczy. Obydwie pracowałyśmy w cukierni i postanowiłyśmy przygotować wspólnie deser, w którym połączyłyśmy kuchnię hiszpańską i polską. Ten klasyczny deser postanowiłyśmy wzbogacić o produkty typowe dla Walencji. Podstawę kremu stanowiła horchata de chufas-popularny w okresie letnim napój, którego koniecznie trzeba spróbować będąc w Walencji. Słodycz kremu przełamałyśmy nísperos- kwaśnymi owocami, które w smaku przypominają połączenie śliwki i brzoskwini. Przed przyjazdem do Hiszpanii miałem kiepskie zdanie na temat owoców morza. Sceptycznie podchodziłem do faktu że mam wziąć do ust mackę ośmiornicy czy krewetkę. Uważałem, że jest to produkt którego przyrządzenie jest czasochłonne i w dodatku mało sycące. Odkąd mam przyjemność pracy u boku wybitnych kucharzy zrozumiałem na czym polega fenomen morskich darów. Obróbka wstępna i cieplna nie jest skomplikowana i zawsze ogranicza się do minimum. Im mniej ingeruje się w świeży produkt, tym lepsze danie. Nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Klasyczne połączenie w kuchni polskiej, czyli schab z ziemniakami w nowej odsłonie. Podany ze słodkim ziemniakiem, sezonowymi zielonymi szparagami i świeymi ziołami smakuje wybitnie.Picanha fantastyczna
Przez p.witek
Ostrygi Superanckie
Przez k.klisowski
Brownie bez glutenu
Przez r.schneider
Risotto z kalmarów
Przez i.solodovnyk
Biszkopt hiszpański
Przez m.mikolajczyk
Tarta de queso
Przez p.zarnowski
Tarta De Manzana
Przez j.moskala
GAZPACHO SEFARDI
Przez d.kolecka
Makaron z krewetkami w sosie maślano-winnym
Pożywny, szybki a przede wszystkim smaczny makaron który można przygotować w kilka chwil wolnego czasu.Przez p.witek
Salpicon de Mejillones
Przez k.tyrka
Dorsz po baskijsku
Przez b.pacyga
Ptyś z kremem z horchatą i nísperos
To danie to idealne połączenie naszych dotychczasowych doświadczeń z wiedzą, którą zdobywamy w Walencji.Przez o.piatek
Krewetki po prowansalsku
Przez m.slodyczka
Schab iberyjski z karmelizowanym batatem
Przez j.michalewski