Zupa bananowa
Przez Joanna Zupy Owoce Gotowanie, Smażenie
23 listopada, 2020
Zupa bananowa nie jest typowym daniem kuchni hiszpańskiej, ale łączenie smaków i odkrywanie nowych horyzontów już jak najbardziej tak. Jest ona ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata. Idealnie sprawdzi się również jako szybkie i proste danie, które nie wymaga zbyt wielu składników, a jedynie odrobinę fantazji.
Dużą zaletą zupy bananowej jest to, że można ją ugotować zarówno na bulionie mięsnym jak i warzywnym, przez co sprawdzi się również jako danie wegańskie.
Podawać ją można z prażonymi pestkami dyni, kiełkami lub z biszkoptami serowymi.
- Przygotowanie: 5 min
- Gotowanie: 40 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy trochę oliwy i podsmażamy cebulę wymieszaną z czosnkiem. Smażymy na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia.
2Banany obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodajemy je i smażymy jeszcze przez chwilę, aż do zarumienienia cebuli.
3Kiedy banany i cebula z czosnkiem są już przysmażone wlewamy do garnka bulion i doprowadzamy do wrzenia.
4Dodajemy curry według uznania. Należy pamiętać, że smak tej przyprawy będzie uwalniał się stopniowo, więc nie należy dodawać jej zbyt dużo na początku i ewentualnie doprawić pod koniec gotowania.
5Gotujemy przez kolejne 20-30 minut, żeby wydobyć smak bananów.
6Kiedy zupa nabierze smaku i koloru, ściągamy ją z ognia i blendujemy.
7Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, ale możemy użyć również kiełków lub biszkoptów serowych.