Ładowanie strony…

Zupa bananowa

Przez Joanna      ,

23 listopada, 2020

Zupa bananowa nie jest typowym daniem kuchni hiszpańskiej, ale łączenie smaków i odkrywanie nowych horyzontów już jak najbardziej tak. Jest ona ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata. Idealnie sprawdzi się również jako szybkie i proste danie, które nie wymaga zbyt wielu składników, a jedynie odrobinę fantazji.

Dużą zaletą zupy bananowej jest to, że można ją ugotować zarówno na bulionie mięsnym jak i warzywnym, przez co sprawdzi się również jako danie wegańskie.

Podawać ją można z prażonymi pestkami dyni, kiełkami lub z biszkoptami serowymi.

  • Przygotowanie: 5 min
  • Gotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy trochę oliwy i podsmażamy cebulę wymieszaną z czosnkiem. Smażymy na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia.

2Banany obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodajemy je i smażymy jeszcze przez chwilę, aż do zarumienienia cebuli.

3Kiedy banany i cebula z czosnkiem są już przysmażone wlewamy do garnka bulion i doprowadzamy do wrzenia.

4Dodajemy curry według uznania. Należy pamiętać, że smak tej przyprawy będzie uwalniał się stopniowo, więc nie należy dodawać jej zbyt dużo na początku i ewentualnie doprawić pod koniec gotowania.

5Gotujemy przez kolejne 20-30 minut, żeby wydobyć smak bananów.

6Kiedy zupa nabierze smaku i koloru, ściągamy ją z ognia i blendujemy.

7Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, ale możemy użyć również kiełków lub biszkoptów serowych.

Składniki

5 dojrzałych, dużych bananów

2 cebule

2 lub 3 ząbki czosnku

1 litr bulionu z kurczaka lub warzyw

curry

sól i pieprz

oliwa z oliwek

pestki dyni

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.