Główny składnik: Owoce

Tarta de mandarinas/ rolada z mandarynkami

To ciasto zaskoczyło wszystkich swoją prostotą ale też głębokim smakiem zawartych w nim składników, które świetnie się łączą i wzajemnie uzupełniają.

Przez p.klamerus

Tarta de naranja y almendra – ciasto pomarańczowe z migdałami

W kraju obfitującym w niesamowite pomarańcze, ten przepis wpisuje się wspaniale. Wielbiciele cytrusów powinni spróbować!

Przez a.wolowiec

krem z ricottą i musem jabłkowym

Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana

Lekki deser, łatwy do przygotowania w krótkim czasie. Bez pieczenia i dużej ilości składników. Idealny na gorące dni oraz brak czasu na gotowanie!

Przez a.dej

Gruszki w winie - Peras al vino

Peras al vino / Gruszki w winie

Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.

Przez p.vedrynskyy

Smażony chlebek miodowy z konfitutarą jabłkową, serem i rozmarynem – Pan Frito de miel con confiutarade manzana,queso idiazábal y romero

Przedstawiam Wam bardzo ciekawą, smaczną  i szybką w przygotowaniu propozycję deseru. Potrzebujemy tylko kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej polskiej kuchni.

Przez k. then

Ptasie mleczko o smaku truskawkowym

Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas

Do przygotowania ciasta potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Najważniejsze, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Przygotuj również kilka foremek w kształcie np. prostokąta.

Przez natalia.k

Zupa bananowa

Jest ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata.

Przez Joanna

Vichyssoise de manzana (zupa porowo-jabłkowa)

Zupę można podawać na zimno bądź ciepło. Latem jako chłodnik doskonale orzeźwi a w wersji ciepłej można podawać w chłodniejsze dni.

Przez j.bishara-brzecka

Magdalenas de lima

Magdalenas de lima to prosty i szybki deser, na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Można go podawać o każdej porze roku - w letnie dni odświeża, natomiast podawany zimą przyciąga oko swoją niesamowitą kolorystyką. Idealnie uzupełni każde danie główne. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie.

Przez p.szczepankiewicz

Ostrygi Superanckie

Super danie, pozornie proste, lecz może okazać się nieco skomplikowane; wymaga cierpliwości spokoju i harmonii ducha.

Przez k.klisowski

Risotto z kalmarów

Risotto z kalmarów, to nowoczesna wersja domowej kuchni hiszpańskiej.

Przez i.solodovnyk

Tarta De Manzana

Tarta De Manzana to dość popularny deser w Hiszpanii. Dlatego też  go wybrałem. Wiem, że przepisów na tę tartę jest mnóstwo, ale napisałem tak jak robię go ja. Uważam, że jest to świetny deser. Główną jego zaletą jest prostota wykonania. Wygląda też bardzo efektownie, przez co spokojnie można go podać na jakiejś imprezie domowej.

Przez j.moskala

Cytrusowa sałatka z tuńczykiem

W letnie a zarazem gorące miesiące w Hiszpanii prym wiodą dania orzeźwiające. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetne na każda porę dnia. Sałatki cytrusowe! Nic prostszego :)

Przez p.dzieciuch

CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka

Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami.

Przez n.fudalej

Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie

To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą.

Przez Ela