![](https://i0.wp.com/gotujpohiszpansku.pl/przepisy/wp-content/uploads/2021/05/3ACFBCAB-B4CD-46F7-9C00-543B8C34489A.jpeg?resize=640%2C850&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/gotujpohiszpansku.pl/przepisy/wp-content/uploads/2021/05/3ACFBCAB-B4CD-46F7-9C00-543B8C34489A.jpeg?resize=640%2C850&ssl=1)
Sposób przygotowania
1Przygotowujemy wywar. Mięsny lub warzywny. Około 1,5 l
2Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W tym samym czasie, rozgrzej w średnim garnku 2 łyżki oliwy.
3Podsmaż cebulę przez około dziesięć minut, na małym ogniu
4Wlej do garnka wywar. Dodaj też obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut.
5W trakcie gotowania zupy obierz dwie główki czosnku. Gotowe ząbki możesz pokroić lub w całości dodać do zupy. Przykryj zupę i gotuj przez 15 minut.
6Dodaj do zupy serek mascarpone oraz przyprawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
7Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładko. Po zblendowaniu sprawdź smak i ewentualnie dopraw do smaku.