W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.
Kuchnia hiszpańska jest znana z bogactwa smaków i tradycji. Ze względu na walory stosowanych w niej składników jest uznawana przez lekarzy za jedną z najzdrowszych na świecie. Dieta śródziemnomorska związana z kuchnią hiszpańską jest wpisana na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona ze względu na różnorodność regionów kraju. Zawiera w sobie zarówno elementy śródziemnomorskie, jak i pasterskie, widać w niej też oddziaływanie kuchni arabskiej oraz składniki wywodzące się z innych kontynentów. Dzięki bliskości Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego kuchnia hiszpańska obfituje w ryby i owoce morza. Często spotykanymi składnikami są też świeże owoce i warzywa, dobrej jakości mięso i wędliny, mleko, sery, a także aromatyczna oliwa z oliwek.
Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc. Przez a.rusniok Zupę można podawać na zimno bądź ciepło. Latem jako chłodnik doskonale orzeźwi a w wersji ciepłej można podawać w chłodniejsze dni. Przez j.bishara-brzecka Lekkie, kremowe, aromatyczne risotto, które skradnie podniebienie każdego kto go spróbuje ! To nie jest do opisania, to jest do spróbowania 😉 Przez n.bulanowska Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb. Przez p.janik Początki potrawy sięgają aż XV wieku! Jest daniem, które pokochało wiele ludzi, za to jaki jest sycący i tani w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobry. Zyskał popularność gdyż łatwo można przygotować duża ilość potrawy. Przez p.skorzak Sałatka może nie jest typowo hiszpańska, ale bardzo jest tu popularna w Walencji i serwowana w wielu restauracjach jako przystawka. Chętnie jedzona z paluszkami chlebowymi. Jest serwowana również w mojej restauracji gdzie mam praktyki , z wyglądu przypomina naszą sałatkę jarzynową , lecz w smaku jest inna ze względu na dodatek ryby- tuńczyka. Przez j.bishara-brzecka W Walencji przygotowuje się wiele paelli – najbardziej klasyczne to paella valenciana (z mięsem z kurczaka oraz królika), czy paella de mariscos. Czym jednak jest to danie i skąd wzięło swoją nazwę? Przez m.szybowska Flan de queso to najpopularniejszy puszysty hiszpański deser. Pierwszymi wytwórcami flanu byli starożytni Rzymianie. Niezależnie od regionu w jakim się znajdujesz możesz być pewny, że flan de queso znajdzie się prawie w każdej karcie menu. W niektórych restauracjach można natknąć się na ten deser w wersji z dodatkiem kawy. Dla fanatyków kawowych deserów, jest to idealne połączenie. Przez b.madej Magdalenas de lima to prosty i szybki deser, na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Można go podawać o każdej porze roku - w letnie dni odświeża, natomiast podawany zimą przyciąga oko swoją niesamowitą kolorystyką. Idealnie uzupełni każde danie główne. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie. Przez p.szczepankiewicz Czym jest kuskus? Jest to artykuł spożywczy wywodzący się z północnego wybrzeża Afryki, dokładniej krajów tworzących tak zwany Maghreb czyli Maroka, Algierii oraz Tunezji. Jest naturalnym produktem pobocznym, powstającym podczas mielenia pszenicy, a wiadomo, iż nic w w kuchni zmarnować się nie może. Najczęściej podawany jest on z warzywami oraz mięsem drobiowym lub wołowym. Przez t.piotrowski Właściwości lecznicze miodu są niezastąpione: nie tylko koi nerwy, ożywia mózg i goi rany, ale także wzmacnia serce i działa wspomagająco w leczeniu wielu innych schorzeń. Miód ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jego bogactwo w cukry ma również wielką wartość odżywczą i energetyczną, z tą zaletą, że są to cukry proste i nie wymagają transformacji w naszym ciele, przechodząc bezpośrednio do krwi. Miody, szczególnie ciemne, dostarczają organizmowi mineralne substancje o dużym znaczeniu odżywczym, a także skutecznie pomagają w trawieniu innych pokarmów. W poniższym przepisie połączenie słodkiego miodu i jabłek ze słonym serem stanowi idealne zestawienie smaków, dlatego danie to może być serwowane zarówno jako deser, jak i pierwsze danie główne. Szybkie i proste w przygotowaniu, a mimo to ciekawie prezentuje się na talerzu 🙂 Przez b.buska Zaskakujące jest to, jak Hiszpanie potrafią nie utrudniać sobie życia. Przez k.cichon Danie typowe dla regionu galicyjskiego. Można je przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest tradycyjne związanie dratwą, do którego potrzebne jest spore doświadczenie. Drugi i prostszy sposób to zawinięcie mięsa w folię aluminiową. Doskonałym połączeniem do tej potrawy jest wino półwytrawne. Przez a.stryszowskiPepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto
Vichyssoise de manzana (zupa porowo-jabłkowa)
Risotto z borowikami, szparagami i pastą truflową
Ryba po walencku
Cocido madreliño
Ensalada Rusa
Paella wegetariańska
Otóż, paella to tak naprawdę nazwa samego naczynia, które jest połączeniem funkcjonalności garnka i patelni.
Mimo, że uwielbiam klasykę, tym razem postanowiłam dodać przepis wegetariański. Coraz częściej sięgam po inspiracje sin carne.Flan de queso
Magdalenas de lima
Esparruecos
Moja wersja kuskusu, podawana jest z podsmażonymi krewetkami pasiastymi (gambas rayadas), popularnymi dla regionu Walencji wraz ze świeżymi warzywami, aromatycznymi orzechami oraz intensywnym dipem czosnkowym domowej roboty.Chleb smażony w miodzie z karmelizowanym jabłkiem, serem i rozmarynem
Hiszpańskie tosty na śniadanie
Idąc do baru na śniadanie, wiemy czego się spodziewać. Nikt nie podaje nam karty menu, nikt też jej nie wymaga. Zamawiając kawę, powinniśmy wiedzieć, że Hiszpanie uznają tylko trzy jej rodzaje - kawa z mlekiem, kawa czarna (czyli bardzo mocna, mała kawa, ale zazwyczaj większa od włoskiego espresso) oraz mała kawa z odrobiną mleka.
Jeśli już mamy menu to często zapisane jest na tablicy. Podstawowym śniadaniem w Hiszpanii są bagietki, przypieczone na grillu, ze startym pomidorem i obficie polane oliwą z oliwek. Zarówno pomidory, jak i oliwę mają tutaj nieziemskie, więc trudno im się dziwić, że taka prosta kanapka ich zachwyca.
Na tej bazie buduje się reszta menu. Między innymi na startych pomidorach kładziony jest słynny jamon iberico, ponownie polany obficie oliwą z oliwek. Kolejną kombinacją jest tuńczyk z puszki, a na nim dojrzałe awokado, znowu nie może zabraknąć oliwy. Odrobina soli, pieprzu i nic więcej nam nie trzeba. Jakość, smak…Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym