Ładowanie strony…

Chleb smażony w miodzie z karmelizowanym jabłkiem, serem i rozmarynem

Przez b.buska    ,   

29 stycznia, 2020

Właściwości lecznicze miodu są niezastąpione: nie tylko koi nerwy, ożywia mózg i goi rany, ale także wzmacnia serce i działa wspomagająco w leczeniu wielu innych schorzeń. Miód ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jego bogactwo w cukry ma również wielką wartość odżywczą i energetyczną, z tą zaletą, że są to cukry proste i nie wymagają transformacji w naszym ciele, przechodząc bezpośrednio do krwi. Miody, szczególnie ciemne, dostarczają organizmowi mineralne substancje o dużym znaczeniu odżywczym, a także skutecznie pomagają w trawieniu innych pokarmów. W poniższym przepisie połączenie słodkiego miodu i jabłek ze słonym serem stanowi idealne zestawienie smaków, dlatego danie to może być serwowane zarówno jako deser, jak i pierwsze danie główne. Szybkie i proste w przygotowaniu, a mimo to ciekawie prezentuje się na talerzu 🙂

  • Przygotowanie: 30 min
  • Gotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

Przygotowanie

1Zaczynamy od wykrojenia chleba tostowego w koła o średnicy około 8 cm, najlepiej posłuży nam do tego foremka.

2Na patelnię z nieprzywierającą powłoką dodajemy odrobinę tłuszczu i kładziemy wykrojone kromki chleba. Podpiekamy aż do zrumienienia.

3Obieramy jabłka, drylujemy i usuwamy środkową część, a następnie kroimy je na kształt pół księżyca o przybliżonej grubości jednego palca.

4W osobnym naczyniu łączymy miód z wodą i mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji.

Gotowanie

1Na patelnię z nieprzywierającą powłoką dodajemy trochę mieszanki miodu z wodą, a gdy zacznie się gotować, kładziemy kromki chleba. Smażymy chwilę na małym ogniu i pilnujemy, żeby chlebowi dobrze się namoczył i stopniowo glazurował. Ściągamy go z patelni dopiero kiedy dobrze nasiąknie miodem i będzie mieć miodowo-brązową teksturę, ale nie powinien być karmelizowany. Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

2Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i cukier. Smażymy do uzyskania płynnej konsystencji i dodajemy jabłka. Jabłka mają być karmelizowane i ugotowane, miękkie w środku. Całość doprawiamy szczyptą kolorowego pieprzu, a następnie przekładamy na talerz do ostygnięcia.

Dekoracja

1Na talerzu układamy po dwie kromki chleba, a na nich kładziemy po trzy kawałki jabłka na kromkę.

2Między kawałki jabłka wkładamy plasterki sera pokrojone w kształt trójkąta.

3Dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.

Oryginalny przepis zawiera miód o chronionej nazwie pochodzenia („DOP Miel Villuercas-Ibores”) wytwarzany w środkowo-zachodnim regionie Hiszpanii zwanym Estremadura, a dokładniej w miejscowościach Villuercas i Ibores (gmina Cañamero, prowincja Cáceres). Miód ten jest wyjątkowy, bo wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów, które uwalniają go, przekształcają, łączą z określonymi substancjami i magazynują, umożliwiając im dojrzewanie w plastrach miodu w ulach.
Ale oprócz jakości odżywczej miodu, fakt przyznania przez Unię Europejską znaku jakości, takiego jak chroniona nazwa pochodzenia, jest oficjalnym potwierdzeniem szczególnych warunków naturalnych pochodzenia tego miodu, takich jak odpowiednia gleba, klimat, woda i niektóre rośliny, które nie występują w żadnym innym miejscu. Przepis na smażony chleb z miodem z Villuercas-Ibores z jabłkiem, serem Idiazabal i rozmarynem pochodzi właśnie od producentów tego miodu.

Składniki

8 sztuk chleba tostowego

300 g miodu

1 szklanka wody

75 g masła

25 g cukru

4 sztuki jabłek (najlepiej typu "Golden")

16 sztuk bardzo cienkich plasterków sera (najlepiej Idiazábal)

8 sztuk świeżego rozmarynu

1 szczypta pieprzu kolorowego

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.