Sałatka z cukinii i marchewki
Przez r.wojcik Sałatki, Wegetariańskie Cukinia Smażenie, Na surowo
13 maja, 2019
Lekka sałatka. Serwowana jako przystawka. Do obierania cukinii i marchewki polecam użyć obieraczki. Zaoszczędzi nam wiele czasu i będziemy mieli pewność, że plasterki są cieniutkie jak piórka. Sól zawsze należy dodać jako pierwszą, aby wchłonęła się w warzywa, następnie olej.
- Przygotowanie: 10 min
- Gotowanie: 10 min
- Liczba porcji: 2
Sposób przygotowania
1Obieramy marchewkę i korzeń lotosu.
2Cukinię, marchewkę i rzodkiewkę kroimy w cieniutkie plasterki po długości, a lotos po szerokości.
3Endywię kroimy według uznania.
4Robimy sos winegret z olejem sezamowym zamiast musztardy, używając do tego trzepaczki, do momentu otrzymania emulsji.
5Dodajemy do niego nasiona dyni i odstawiamy.
6Plasterki lotosu smażymy na głębokim oleju, otrzymując w ten sposób czipsy lotosowe.
7Do miski wrzucamy po garści marchewki, cukinii i endywii.
8Dodajemy sól, 2 łyżki sosu winegret i mieszamy.
9Wszystko przekładamy do głębokiego talerza i dekorujemy lotosem, rzodkiewką, sezamem, pestkami dyni i pesto.
SOS
1Do wykonania sosu proponuję proporcje oliwy i octu 3:1.
2Olej sezamowy dodajemy do uzyskania pożądanego smaku.