Ładowanie strony…

Sałatka z cukinii i marchewki

Przez r.wojcik  ,     ,

13 maja, 2019

Lekka sałatka. Serwowana jako przystawka. Do obierania cukinii i marchewki polecam użyć obieraczki. Zaoszczędzi nam wiele czasu i będziemy mieli pewność, że plasterki są cieniutkie jak piórka. Sól zawsze należy dodać jako pierwszą, aby wchłonęła się w warzywa, następnie olej.

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 10 min
  • Liczba porcji: 2

Sposób przygotowania

1Obieramy marchewkę i korzeń lotosu.

2Cukinię, marchewkę i rzodkiewkę kroimy w cieniutkie plasterki po długości, a lotos po szerokości.

3Endywię kroimy według uznania.

4Robimy sos winegret z olejem sezamowym zamiast musztardy, używając do tego trzepaczki, do momentu otrzymania emulsji.

5Dodajemy do niego nasiona dyni i odstawiamy.

6Plasterki lotosu smażymy na głębokim oleju, otrzymując w ten sposób czipsy lotosowe.

7Do miski wrzucamy po garści marchewki, cukinii i endywii.

8Dodajemy sól, 2 łyżki sosu winegret i mieszamy.

9Wszystko przekładamy do głębokiego talerza i dekorujemy lotosem, rzodkiewką, sezamem, pestkami dyni i pesto.

SOS

1Do wykonania sosu proponuję proporcje oliwy i octu 3:1.

2Olej sezamowy dodajemy do uzyskania pożądanego smaku.

Składniki

marchewka

cukinia

endywia

korzeń lotosu

rzodkiewka

oliwa

ocet jabłkowy

olej sezamowy

pestki dyni

sezam

sól

wcześniej przygotowane pesto bazylio

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.