Sposób przygotowania: Na surowo

Causa limeña de atún

To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.

Przez i.likhogodin

Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku

Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!

Przez Dominik

Ensalada Rusa

Sałatka może nie jest typowo hiszpańska, ale bardzo jest tu popularna w Walencji i serwowana w wielu restauracjach jako przystawka. Chętnie jedzona z paluszkami chlebowymi. Jest serwowana również w mojej restauracji gdzie mam praktyki , z wyglądu przypomina naszą sałatkę jarzynową , lecz w smaku jest inna ze względu na dodatek ryby- tuńczyka.

Przez j.bishara-brzecka

Hiszpańskie tosty na śniadanie

Zaskakujące jest to, jak Hiszpanie potrafią nie utrudniać sobie życia.
Idąc do baru na śniadanie, wiemy czego się spodziewać. Nikt nie podaje nam karty menu, nikt też jej nie wymaga. Zamawiając kawę, powinniśmy wiedzieć, że Hiszpanie uznają tylko trzy jej rodzaje - kawa z mlekiem, kawa czarna (czyli bardzo mocna, mała kawa, ale zazwyczaj większa od włoskiego espresso) oraz mała kawa z odrobiną mleka.
Jeśli już mamy menu to często zapisane jest na tablicy. Podstawowym śniadaniem w Hiszpanii są bagietki, przypieczone na grillu, ze startym pomidorem i obficie polane oliwą z oliwek. Zarówno pomidory, jak i oliwę mają tutaj nieziemskie, więc trudno im się dziwić, że taka prosta kanapka ich zachwyca.
Na tej bazie buduje się reszta menu. Między innymi na startych pomidorach kładziony jest słynny jamon iberico, ponownie polany obficie oliwą z oliwek. Kolejną kombinacją jest tuńczyk z puszki, a na nim dojrzałe awokado, znowu nie może zabraknąć oliwy. Odrobina soli, pieprzu i nic więcej nam nie trzeba. Jakość, smak…

Przez k.cichon

Ostrygi Superanckie

Super danie, pozornie proste, lecz może okazać się nieco skomplikowane; wymaga cierpliwości spokoju i harmonii ducha.

Przez k.klisowski

Cytrusowa sałatka z tuńczykiem

W letnie a zarazem gorące miesiące w Hiszpanii prym wiodą dania orzeźwiające. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetne na każda porę dnia. Sałatki cytrusowe! Nic prostszego :)

Przez p.dzieciuch

Sałatka z cukinii i marchewki

Lekka sałatka. Serwowana jako przystawka. Do obierania cukinii i marchewki polecam użyć obieraczki. Zaoszczędzi nam wiele czasu i będziemy mieli pewność, że plasterki są cieniutkie jak piórka. Sól zawsze należy dodać jako pierwszą, aby wchłonęła się w warzywa, następnie olej.

Przez r.wojcik

Copa de mango y berberechos

To danie pochodzi z Ameryki Południowej. Podstawą tego niezwykle lekkiego i orzeźwiającego dania jest surowa ryba lub owoce morza. Charakter potrawy nadaje ostrość papryczki chili.

Stan zamarynowania owoców morza ocenia się po kolorze mięsa. Dobrze są zamarynowane, kiedy mięso jest białe na całym przekroju. Kwas zawarty w soku z cytrusów pozwala na denaturację białek mięsa, a tym samym na jego "ugotowanie na zimno".

Przez j.biesiadecka

Mousse de chocolate – Mus czekoladowy

Wehikuł czasu! Bo tak można nazwać ten deser, przenosi nas do przeszłości, do czasów dzieciństwa gdyż w smaku przypomina pyszną czekoladę wykonywaną przez nasze mamy. Można go podawać na różne sposoby, jest to idealny deser na wszelaką okazję. Każdy musi wypróbować tego przepisu!

 

Przez w.muszynska

Gazpacho verde

Gazpacho to typowo hiszpańska potrawa. Zwykle do jej przygotowania wykorzystuje się soczyste i dojrzałe pomidory oraz czerwoną paprykę.  Przepis poniżej jest z kolei zieloną alternatywą tego południowego chłodnika.

Przez d.grzywa

Gazpacho-chłodnik hiszpański

Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.

Przez j.dudek

CARPACCIO DE REMOLACHA – carpaccio z buraka

Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej wykonane z bardzo cienkich plastrów mięsa, doprawionej oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny lub innymi przyprawami.

Przez n.fudalej

GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski

Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień.

Przez n.fudalej

Ensalada Tropical – pyszna sałatka tropikalna

Ensalada Tropical czyli sałatka tropikalna. Niepowtarzalna sałatka z surimi oraz palmito. Polecam serdecznie prostą przekąskę, jest pyszna i zdrowa.

Przez i.chalibozek

tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka przygotowujemy w restauracji Aragon 58 gdzie odbywam staż. Jest to bardzo często zamawiana pozycja z naszego menu. Myślę, że słusznie. Wszystkie składniki są bardzo świeże i przygotowywane codziennie od nowa.

Przez Tom Tom