Ładowanie strony…

Mousse de chocolate – Mus czekoladowy

Przez w.muszynska      ,

11 marca, 2019

Wehikuł czasu! Bo tak można nazwać ten deser, przenosi nas do przeszłości, do czasów dzieciństwa gdyż w smaku przypomina pyszną czekoladę wykonywaną przez nasze mamy. Można go podawać na różne sposoby, jest to idealny deser na wszelaką okazję. Każdy musi wypróbować tego przepisu!

 

  • Przygotowanie: 25 min
  • Gotowanie: 10 min
  • Liczba porcji: 9 porcji

Sposób przygotowania

1Masło roztapiamy i ostudzamy.

2Gotujemy syrop z cukru i wody aż osiągnie 117-120*C.

3Wlewamy białko jaj do naszego syropu i ubijamy.

4W osobnym naczyniu łączymy masło z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dokładnie mieszamy.

5Do czekolady dodajemy roztrzepane żółtka.

6Łączymy ciepłą bezę do poprzedniej mieszaniny i delikatnie mieszamy drewnianą lub sylikonową łyżką.

7Wypełniamy foremki lub kubeczki naszym musem za pomocą rękawa i dyszy.

8Ubijamy śmietanę i dekorujemy nasz mus czekoladowy. Możemy również dodać na wierzch czekoladowy makaron.

9Do momentu podania przechowujemy w lodówce.

10Smacznego!

1. W przypadku musu z czarnej czekolady z 60% zawartością kakao, odmierzamy 560 gr ciemnej czekolady.

2. W przypadku musu czekoladowego z mlekiem, odmierzamy 760 gr mlecznej czekolady i dodajemy 8 gr żelatyny do mieszanki jaj.

3. W przypadku musu z białej czekolady odmierzamy 833 gr białej czekolady i dodajemy 13 g żelatyny.

Żelatyna uzupełnia brak kakao w białych i mlecznych czekoladach.

Składniki

540 g czekolady gorzkiej 70%

750 g śmietany

135 g masła

12 sztuki białek jaj

6 sztuki jajek

225 g cukru

135 g wody

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.