Tortilla de Patatas
Przez Mateo Tapas - przystawki Jajka, Ziemniaki Gotowanie, Smażenie
29 kwietnia, 2018
Mam zaszczyt pisania pierwszego przepisu tej edycji projektu „Gotuj po Hiszpańsku II”, na ciekawe lub też i mniej ciekawe danie... W każdym razie na danie kuchni hiszpańskiej.
Po pierwszych dniach spędzonych na warsztatach prowadzonych przez Fernando, stan naszej wiedzy na temat tutejszego jedzenia zaczął nabierać kolorów, bynajmniej nie od szafranu a barwnika, którego Hiszpanie określają mianem „colorante”
Chciałbym przedstawić znaną powszechnie "tortille de patatas". Żeby wiedzieć jak ją zrobić, trzeba zobaczyć to na własne oczy.
- Przygotowanie: 10 min
- Gotowanie: 30 min
Sposób przygotowania
1Zaczynamy działać. Obrać ziemniaki i cebulę. Banalnie proste. Jak je kroić? Ziemniaki na 4 części i w cienkie 5 mm plasterki.
2Smażymy je na małym ogniu i głębokim oleju. Chociaż smażymy to za dużo powiedziane. Nazwijmy to gotowaniem w oleju...
3Cebulę kroimy w piórka i smażymy w oddzielnym naczyniu. Tutaj kolejne zaskoczenie, musimy to zrobić na dużo większej ilości oleju niż nam się to wydaje.
4Przesmażone wcześniej warzywa zestawiamy do miski, doprawiamy solą i po delikatnym ostygnięciu wlewamy do nich zmiksowane jajka, które przygotowaliśmy podczas smażenia składników.
5Rozgrzewamy patelnię na tortille o śr. ok. 28cm.
6Prezentacja pierwszej tortilli zrobionej przez naszego mistrza, zadziwiała nas już w momencie rozgrzewania owej patelni, gdzie w każdej chwili kiedy Fer odchodził na moment, to my skręcaliśmy gaz. Nie mieliśmy sumienia patrzeć na patelnię, nad którą unosi się dym z palącego się tłuszczu. Kiedy Fernando wracał, podkręcał ogień... i tak „w koło Macieju”.
7Patelnia musi być naprawdę bardzo rozgrzana!
8W momencie kiedy wlewamy masę zapominamy o otaczającym nas świecie. Istnieje już tylko patelnia z tortillą. Wlewasz i od razu łyżką zagarniasz boki do środka niczym jajecznicę tak by trochę się ścięła, przewracasz na drugą stronę i podlewasz olejem.
9Zmniejszasz ogień.
10Smażysz.
11Przewracasz na drugą stronę. Do tego najlepiej jest użyć pokrywki bądź talerza.
12Smażysz.
13Przewracasz raz jeszcze i wydajesz na talerz. Możesz ją podać całkowicie ściętą – albo i nie do końca. Ale nie może być sucha!
Któregoś dnia, w tapas barze, zamówiliśmy na przystawkę taką tortille. Była ona całkowicie ścięta i zdecydowanie za tłusta, ale jak na tutejsze standardy była naprawdę w porządku.