Ptasie mleczko z truskawkami, czyli semifrío de fresas jest jednym z ciast popularnych w Hiszpanii serwowanych na zimno. Pierwszy raz miałam okazję przygotować i skosztować ten deser w szkole gotowania Altaviana w Walencji. Jest niesamowicie lekkie i pyszne. Zaskakuje głębią smaku i świeżością. Hiszpanie uwielbiają zajadać się tym ciastem po obiedzie szczególnie w ciepłe dni, a jak wiemy w Hiszpanii jest ich baardzo dużo 🙂 Pasuje również na romantyczny wieczór czy zwykłe spotkanie ze znajomymi. Dużą zaletą ciasta jest jego prostota w wykonaniu. Polecam każdemu, a zwłaszcza smakoszom truskawek!
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 25 min
Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Liście żelatyny nawilżamy w misce z zimną wodą
2Miksujemy truskawki z cukrem i sokiem z cytryny
3Ubijamy śmietanę
4Namoczoną żelatynę podgrzewamy na patelni i dodajemy połowę masy truskawkowej
5Drugą połowę łączymy ze śmietaną
6Mieszamy obydwie masy razem i wylewamy do formy
7Wstawiamy do lodówki
8Kiedy deser stężeje, wyciągamy i dekorujemy według uznania
Ciasto można przygotować z różnych owoców, również na biszkoptach lub herbatnikach.