Paella – tradycyjny smak Walencji
Przez Kuba Ryż Fasola, Fasolka zielona, Kurczak, Pomidory, Ryż Gotowanie, Smażenie
3 stycznia, 2017
Historia paelli rozpoczęła się w Walencji. Początkowo przygotowywano ją na otwartym ogniu, na polach, gdzie do pozłacanego szafranem ryżu dodawano to, co akurat było pod ręką: królika, kurczaka, kilka ślimaków, garść fasoli, pomidory i czosnek. Dużo później doszły owoce morza, grzyby, inne mięsa i warzywa. Jednak najważniejszy w tej potrawie jest ryż. Dodatki powinny tylko wzbogacić jego smak.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 30 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Pokroić mięso i podsmażyć na oliwie .
2Dodać paprykę i cebule pokrojoną w drobna kostkę, fasolkę zieloną natomiast w grubsza. Następne dodać starte pomidory. Posypać słodka papryką i kolorantem. Całość smażyć .
3Następnie zalać bulionem centymetr od krawędzi naczynia i doprawić solą.
4Dodać ryż równomiernie rozprowadzić na krzyż. Dodać szafran.
5Smażyć 15 min aż ryz zabierze cały bulion, po czym smażyć jeszcze przez 6 min na dużym ogniu, a następnie 6 min na małym. Paella musi się delikatnie przypiec od spodu. Na końcu położyć gałązkę świeżego rozmarynu.
13 listopada 2016 w Walencji na placu I'Ajantament odbyło się święto ryżu 'Arroz de Valencia " najbardziej znane restauracje specjalizujące się w daniach z ryżu serwowały swoje specjały.
Krótka historia ryżu do Hiszpanii został sprowadzony przez Maurów gdy podbijali w 18 wieku półwysep iberyjski.
Ryż szybko rozprzestrzenił się na cała Hiszpanie i stał się jednym z głównych składników wielu dań.
W Hiszpanii uprawia się 3 rodzaje ryżu balilliai sdana integral, gleva i bomba ta ostatnia jest używana do produkcji paelli gdyż ziarna tej odmiany ryżu jest w stanie wchłonąć płyn ,stanowiący pięciokrotność swojej wagi nie pękając.
Jedno z największych pól ryżowych znajduje się na południu Kataloni, jest na delta rzeki Ebro największej rzeki Hiszpanii, tam uprawia się ryz zaspakajając 80% krajowego zapotrzebowania.
Wybierając się na dzień ryżu miałem nadzieje zobaczyć przyrządzanie paelli i dan z ryżu przez profesjonalnych i doświadczonych szefów kuchni , i nie zawiodłem się. Na placu rozstawiono ok 20 kuchni polowych , każda restauracja miała swoje stanowisko bilbord z nazwą i daniem ,które przysadza. Wszystkie restauracje serwowały swoja niepowtarzalną paelle.
Były paelle z owocami morza ,kurczakiem z rakami ,królikiem typowa walencyj-ska ,z wątróbką gęsią i kurza ,której próbowałem.
Imprezie towarzyszyły koncerty i pokazy jednym z nich było budowanie 'castelli' czyli wierzy z ludzi.