Główny składnik: Ryż

Curry de tomate con salsa de azafran y coco – Pomidorowe curry z sosem szafranowo-kokosowym

Danie orientalne bardzo łatwe do przygotowania, pikantny smak chilli zostaje świetnie przełamany przez kwasowość pomidorów i słodycz mleka kokosowego.

Przez p.klamerus

Paella wegetariańska

W Walencji przygotowuje się wiele paelli – najbardziej klasyczne to paella valenciana (z mięsem z kurczaka oraz królika), czy paella de mariscos. Czym jednak jest to danie i skąd wzięło swoją nazwę?
Otóż, paella to tak naprawdę nazwa samego naczynia, które jest połączeniem funkcjonalności garnka i patelni.
Mimo, że uwielbiam klasykę, tym razem postanowiłam dodać przepis wegetariański. Coraz częściej sięgam po inspiracje sin carne.

Przez m.szybowska

Risotto ze szparagami i karczochami

Danie typu no-waste. Do dania wykorzystaliśmy bulion z obierek warzyw. Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Danie nisko budżetowe, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Przez r.wojcik

Arroz al horno valenciano

Arroz al horno, to danie mniej znane niż paella, ale tak samo lub bardziej doceniane w Walencji. Ma duże podobieństwo do "pilav" bardzo rozpowszechnionego w krajach muzułmańskich Morza Śródziemnego. Jeśli jesteś fanem dań z ryżem to ten przepis na pewno Cię zachwyci. Estetyka dania jest bardzo wyraźna, zwieńczona ziemniakiem, pomidorem, kaszanką i główką czosnku. Danie podawaj na gorąco, po chwili odpoczynku dla którego polecam położyć je na wierzchu podkładki, a następnie zostaje życzyć tylko SMACZNEGO !

Przez r.krauzowicz

Arroz con Verduras

Arroz con Verduras- hiszpańska potrawa wegetariańska z ryżem.

Przez p.musial

potrawa kuchni hiszpańskiej

Pollo en pepotoria – potrawka z kurczaka

Pollo en pepotoria - potrawka z kurczaka dla fanów dań z piersi kurczaka. Z ryżem komponuje się wspaniale. Z dodatkiem pistacji tworzy niepowtarzalny smak i aromat.

Przez d.stoklosa

Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną

Ryż ten jest typowym daniem dla regionu Walencji.

mmPrzez m.chornikowski

Arroz negro – czarny ryż (z atramentem sepii)

Arroz negro, czyli "czarny ryż" jest tradycyjnym daniem kuchni hiszpańskiej. Poniższy przepis należy do Sandry, którą poznaliśmy, odwiedzając lokalne restauracje w Walencji.

mmPrzez m.puzio

Paella – tradycyjny smak Walencji

Paella jak niewiele tradycyjnych dań ma swoje święto, a jest nim dzień ryżu .
Święto "Arroz de Valencia" przyciąga wielu mieszkańców Walencji, ale także turystów, którzy właśnie na tą okazje przyjeżdzają do miasta.

Przez Kuba

Arroz con leche – ryż na mleku i cynamonie z cytrusową nutą

Jednym z najbardziej tradycyjnych deserów kuchni hiszpańskiej jest Arroz con Leche. Pomimo, że składa się on z prostych składników i jest łatwy w przygotowaniu, podaje się go nawet w wykwintnych, hiszpańskich restauracjach.

Przez j.rumian

Arroz Meloso de conejo y champińones – Ryż Meloso z królikiem i pieczarkami

Danie kuchni hiszpańskiej, szczególnie popularne w Walencji, lecz swoją fakturą bardzo przypominające klasyczne Włoskie Risotto.

Przez m.gidelski