Molette z rybą i zielonym groszkiem
Przez k.swietek Tapas - przystawki Ryby Smażenie, Pieczenie
24 kwietnia, 2019
Być może kanapka (bułka, ściśle mówiąc) to nie szczyt kulinarnego kunsztu, mimo wszystko jednak te kanapki skradły moje serce. Delikatna, usmażona na złoto ryba serwowana w miękkiej, wcześniej podgrzanej w piecu bułeczce. Do tego puree z zielonego groszku, ziemniaka i mięty, sos tatarski i sałata lub rzeżucha. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂
- Przygotowanie: 35 min
- Gotowanie: 15 min
- Liczba porcji: 4 bułki
Sposób przygotowania
1Włóż bułki do piekarnika. Ziemniaki pokrój na 0,5 cm plasterki, włóż do małego garnka, zalej wrzątkiem, przykryj i zagotuj. Dopraw rybę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, posyp mąką, aby przykryła rybę.
2Wlej 2 łyżki oleju na patelnię i dodaj rybę. Gotuj do uzyskania złotobrązowego koloru, drobno zetrzyj parmezan na wierzchu podczas obracania (3 lub 4 minuty na stronę).
3Dodaj mrożony groszek do garnka z ziemniakami, a następnie dodaj połowę mięty.
4Włóż do procesora pikle, kapary, sałatę i jogurt. Dodaj trochę pietruszki, wyciśnij sok z cytryny, następnie dopraw do smaku i wlej do miski.
5Odcedź groszek i ziemniaki, zblenduj i dopraw do smaku.
6Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij bułeczki z piekarnika i podawaj z groszkiem, sosem tatarskim, kiełkami rukwi wodnej i plasterkami cytryny. Smacznego!
Jeśli chodzi o ryby, najlepiej sprawdzi się gładzica (la solla), flądra/złocica (lenguado al limón) lub dorsz. Ryba powinna być bez ości i bez skóry.