Ładowanie strony…

Molette z rybą i zielonym groszkiem

Przez k.swietek      ,

24 kwietnia, 2019

Być może kanapka (bułka, ściśle mówiąc) to nie szczyt kulinarnego kunsztu, mimo wszystko jednak te kanapki skradły moje serce. Delikatna, usmażona na złoto ryba serwowana w miękkiej, wcześniej podgrzanej w piecu bułeczce. Do tego puree z zielonego groszku, ziemniaka i mięty, sos tatarski i sałata lub rzeżucha. Brzmi dobrze?  Smakuje jeszcze lepiej!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

  • Przygotowanie: 35 min
  • Gotowanie: 15 min
  • Liczba porcji: 4 bułki

Sposób przygotowania

1Włóż bułki do piekarnika. Ziemniaki pokrój na 0,5 cm plasterki, włóż do małego garnka, zalej wrzątkiem, przykryj i zagotuj. Dopraw rybę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, posyp mąką, aby przykryła rybę.

2Wlej 2 łyżki oleju na patelnię i dodaj rybę. Gotuj do uzyskania złotobrązowego koloru, drobno zetrzyj parmezan na wierzchu podczas obracania (3 lub 4 minuty na stronę).

3Dodaj mrożony groszek do garnka z ziemniakami, a następnie dodaj połowę mięty.

4Włóż do procesora pikle, kapary, sałatę i jogurt. Dodaj trochę pietruszki, wyciśnij sok z cytryny, następnie dopraw do smaku i wlej do miski.

5Odcedź groszek i ziemniaki, zblenduj i dopraw do smaku.

6Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij bułeczki z piekarnika i podawaj z groszkiem, sosem tatarskim, kiełkami rukwi wodnej i plasterkami cytryny. Smacznego!

Jeśli chodzi o ryby, najlepiej sprawdzi się gładzica (la solla), flądra/złocica (lenguado al limón) lub dorsz. Ryba powinna być bez ości i bez skóry.

Składniki

RYBA

4 filety z ryby

1 szczypta pieprzu cayenne

1/2 szklanki mąki pszennej

25 g parmezanu

1 garść rzeżuchy

oliwa z oliwek

PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU

500 g zielonego groszku (mrożony)

1 ziemniak

1/2 pęczka mięty

SOS

6 korniszonów

1 łyżka kaparów

1 sałata

250 g jogurtu naturalnego bez tłuszczu

1/4 pęczka natki pietruszki

1 cytryna

DODATKOWO

4 miękkie bułki pszenne lub pełnoziarniste

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.